Katastrofe koje smo izbegli

Svaki prorok koji drži do sebe mora predvideti bar jedan smak sveta, a neka proročanstava su se zaista i ostvarila - doduše, na drugim planetama.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

20:15

Default images

Zemlja tako nije pretrpela štetu od solarne erupcije, ali CoRoT-2b nije bio te sreće. Ova planeta, udaljena 880 svetlosnih godina, neprestano je na udaru erupcija zvezde oko koje se okreće i izložena radijaciji 100.000 puta većoj od one na Zemlji.

Budući da je tako blizu svojoj zvezdi, ona zapravo i izaziva te neverovatno snažne erupcije.

Sve komete koje su zaobišle Zemlju, kao da su umesto toga navalile na zvezdani sistem Eta Corvi, koji se nalazi 50 svetlosnih godina od nas. Proučavajući ovu zvezdu, astronomi su zapazili sumnjivi oblak tople prašine u prstenu oko nje, sličan prašini koja se zadržava nakon artiljerijskog napada.

Nakon pažljive analize, zaključili su da je ta prašina stvorena udarima rojeva kometa koje su "bombardovale" taj sistem.

Slična stvar desila se i Sunčevom sistemu - ali pre četiri milijarde godina.

Crna rupa usisala zvezdu

U avgustu su astronomi uspeli da zabeleže kako crna rupa usisava zvezdu Swift j16644+57 koja se nalazila duboko u unutrašnjosti galaksije, 3,9 milijardi svetlosnih godina daleko od Zemlje.

Naša planeta može biti mirna jer se nalazi na periferiji galaksije i u blizini nema crnih rupa.

Smak sveta stiže, ali ne odmah

Kad Sunce potroši sav vodonik potreban za fuziju u njegovom jezgru uslediće ogromne solarne erupcije koje će vatrom zasuti planete.

Sunce će tada početi da raste i pretvoriće se u "crvenog džina" koji će progutati, Merkur, Veneru i Zemlju. Srećom, Zemljani imaju dovoljno vremena da se pripreme za to - oko 4-5 milijardi godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: