Kragujevac: Ukraden gorionik Večnog plamena“

M. LUKOVIĆ

11. 12. 2011. u 14:52

Nepoznati vandali ukrali pedesetak kilograma težak deo gorionika od bronze sa spomenika "Večni plamen slobode" u Šumaricama

VEČNI plamen slobode i mira, koji je 21. oktobra ove godine posle više od tri decenije opet upaljen ispred Spomen muzeja u kragujevačkim Šumaricama, ponovo je ugašen. Nepoznati vandali pretprošle noći oskrnavili su ovo spomen-obeležje i odneli gorionik od bronze. Čini se da su umetnička vrednost tog vajarskog dela i moralni gubitak gotovo nenadoknadivi.

I u Spomen-parku kažu slično da je šteta neprocenljiva, jer je oštećeno spomen-obeležje koje podseća na strašan zločin fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu, ali i simbolizuje stalnu težnju našeg naroda za slobodom i mirom.

SLIČNI SLUČAJEVI U kragujevačkoj policiji kažu da su u nedelju uradili uviđaj i da intenzivno rade na rasvetljavanje ovog vandalskog čina. Pretpostavka je da je obeležje poharali kradljivci sekundarnih sirovina. Slični slučajevi dešavali su se i ranijih godina. Nestao je veliki broj spomenika, među njima i skulpture Jovana Soldatovića u Šumaricama, lavlje glave kraj spomenika Ranjeniku u Velikom parku, biste narodnih heroja, iz dvorištu Narodnog muzeja nestala je i bista Vuka Karadžića...

- Ovo je nečuveni vandalizam. Nije u pitanje samo opljačkana materijalna vrednost, već je reč o skrnavljenju simbola otpora i slobode - kaže Zlatko Milojević, vršilac dužnosti direktora Spomen-parka „21. oktobar“.

Milojević navodi da je u toj krađi po svemu sudeći učestvovalo više lica, jer je odnet gorionik težak više od 50 kilograma koji je uz to bio dobro pričvršćen za svoju podlogu. Odvaljen je najverovatnije pajserom. On kaže da u zgradi Spomen- muzeja postoji čuvarska služba, ali da je njihov zadatak da pre svega brinu o unutrašnjosti Muzeja i vrednim eksponatima koji se u toj zgradi nalaze.

Prema rečima direktora, krađa se po svemu sudeći desila oko četiri sata ujutru. Noćni čuvar je otprilike pola sata ranije obilazio i ovo spomen-obeležje i vratio se u zgradu. Kada je kasnije ponovo krenuo u obilazak video je da je obeležje oštećeno a „večni plamen“ ugašen. Odmah je pozvao direktora, a ovaj je obavestio policiju.

Projekat Večnog plamena slobode, odnosno njegovo obnavljanje, koštalo je oko milion dinara. Novac je obezbedilo Ministarstvo kulture i plamen je ponovo upaljen ove godine, 21. oktobra, na dan sećanja na masovna streljanja u kragujevačkim Šumaricama.

ISTORIJAT

VEČNI plamen slobode postavljen je 1978. godine. Plamen je 2. oktobra te godine upalio Josip Broz Tito. Večni plamen je u kontinuitetu goreo svega dva meseca, zatim je samo povremeno paljen nekoliko godina a onda ugašen zbog kriznih vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

predrag

11.12.2011. 17:19

Puna podrska , dapace zahtjev" da "saljivdziji" prefarba ledja vaspitnom palicom u plavo .

GRUNF

11.12.2011. 17:32

Ha Ha Ha ,da vječni plamen slobode.Kakva sloboda kad se može na otpadu prodati!? Pokušavam zamisliti koliko je Juga uštedjela gaseći privremeno "vječne plamičke". Hrvatska je bogata plinom otkad nema tih divnih spomenika mada bi dobro došli za sirotinju da se ugrije.

Lea

11.12.2011. 19:46

@GRUNF - Sram vas bilo. Nisam skoro procitala gluplje komentare. Taj plamen gori u spomen na stradale u gradu, NA STRADALU DECU!!! I treba tako da bude. A da smo bolji i pametniji za to stradanje bi se znalo i van nasih granica.

dragan

11.12.2011. 20:52

@GRUNF - Ti si sirotinja u dusi i nisi nista bolji od ovih prostih i u glavi ogranicenih lopova koji su ovo uradili..

GRUNF

12.12.2011. 08:15

@GRUNF - Gospodo sloboda se živi, a ne kupuje se i ne prodaje. Isto ne služi za prolazne spomenike. Narod danas ne živi slobodno iako se ne puca iz tenkova.ali dok ima pametnjakovića koji bi s palicom vježbali slobodu spasa nema. Ipak to je samo komad bronce.

GRUNF

12.12.2011. 16:34

@GRUNF - Zamisli živim slobodno cjeli život bez da mi netko pendrecima i socrealističkim spomenicima kreira život. Vjerujem da će sad staviti plamenik od starog željeza.

Zoran

11.12.2011. 20:23

Pitam se dokle bre? Nije problem samo ovaj gorionik, problem je što bande lopova haraju Srbijom, kradu šahtove, skidaju katalizatore sa automobila, kradu ograde, kazane za rakiju, telefonske kablove, delove dalekovoda i kablove sa istih. Šta radi policija, i što je još važnije, šta radi sudstvo? Umesto da im se sabiraju kazne, da robijaju najmanje 10 godina, ti banditi se puštaju na slobodu. Najgore je što dobar deo njih pripada manjinskoj grupi...

Marko

11.12.2011. 20:23

Sada ih nadjite u sto kracem roku,i isto tako izvedite pred sud,osudite na maksimalnu kaznu po zakonu,objavite sve to u svim medijima sa slikom naravno,i nastavite tako pa da vidimo ko ce krasti!P.S.I naravno nadjite im posao u zatvoru,ili van njega,toliko ima na primer neobradjenih njiva pa da posteno vrate to sto su pokrali a i sebi da plate smestaj i hranu!

Prolece

11.12.2011. 23:22

Zna Merkel kako treba sa ovakvima,hahahahahhZena kaze NE i nema ko da joj se protivi,zna sta radi,nema da brinemo,vaspitace nas ona da budemo ljudi

ljakse

11.12.2011. 23:24

znaci to je sad na otpadu?pa taj odpad sto kupi ,dali uzima podatke tog ili firme koja donese odpad,kao sto je slucaj u EU zemljama,i niko se ne buni,svima dobro,lopovi nemaju sanse

Igor

12.12.2011. 11:38

Isto je letos iz Velikog Parka ukradeno par "lavljih glava" sa fontane koje su takodje bile od bronze, samo sto je to uradjeno u sred bela dana, a i pola grada zna kako i niko nista nije preduzeo. Naime, grupa Roma koja se bavi kradjom i prodajom bronze je obukla radne kombinezone i predstavili se da su iz nekog preduzeca i da ih skidaju zbog restauracije, zato niko nije ni reagovao. Ta kradja bronze je odavno problem u KG, pa samo na mojoj zgradi su pre par meseci ukrali tri oluka od bronze...