KG: Ukraden gorionik sa spomenika

Nepoznati vandali ukrali su prošle noći pedesetak kilograma težak deo gorionika od bronze sa spomenika "Večni plamen slobode", u Kragujevcu.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

14:55

Default images

Prilikom obilaska Spomen-muzeja "21. oktobar", čuvar je oko 4 sata primetio da je plamen ugašen i da je gorionik ukraden.

Vrednost bronze ukradenog gorionika je oko 15.000 dinara. Večni plamen slobode upaljen je prvi put u oktobru 1978. ali je sredinom osamdesetih godina ugašen zbog krize i nedostatka sredstava.

Ponovo je upaljen 21. oktobra ove godine, na 70. godišnjicu masovnog streljanja građana Kragujevca u Drugom svetskom ratu.

"Kada je ovog oktobra obnovljen, nadali smo se da se više nikada neće ugasiti, ali goreo je samo nepuna dva meseca", izjavio je za Tanjug Zlatko Milojević, vršilac dužnosti direktora Spomen-muzeja "21. oktobar".

Prema njegovim rečima, "Večni plamen slobode" upalili su ovog oktobra ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Veroljub Stevanović i u obnovu je uloženo oko milion dinara.
Sam gorionik delo je vajara Dragana Đorđevića, a izliven je u Livnici braće Jeremić, kaže Milojević.

Slobodan Lazarević, portparol Policijske uprave u Kragujevcu, kaže za Tanjug da je krađa gorionika prijavljena jutros, nakon čega je izvršen uviđaj.

Za počiniocima ovog dela se, kako je rečeno, intenzivno traga.

Omerović: Hitno pronaći vandale

Predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović oštro je osudio krađu bronzanog gorionika i zatražio od policije da hitno privede počinice.
Ocenivši da je reč o vandalskom činu, Omerović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu istakao da je "sramota svih nas da je gasni gorionik težak 50 kilograma ukraden".

"Masovno stradanje civila od strane nacista u oktobru 1941. godine predstavljaju neviđenu odmazdu prema građanima, od kojih su mnogi bili đaci. To je bio zločin", podsetio je on.

Omerović se zapitao i "kako ćemo nazvati ovaj vandalski čin, samo nekoliko dana pošto je Skupština Srbije usvojila Zakon o državnim praznicima, a kojim je 21. oktobar utvrđen kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu'.

"Ako policija hitno ne privede počinioce pravdi, onda smo kao društvo poslali poruku da smo ugasili i sećanja na te žrtve, na koje nas je večna vatra podsećala", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: