• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke: Ne odustati od Rezolucije SB UN 1244

Većina stranaka smatra da Srbija treba da insistira na Rezoluciju 1244 SB UN, a LDP smatra da je insistiranje na tom dokumentu - izraz bezidejnosti.

Predsednik Srbije je u petak na konferenciji za novinare rekao da su međunarodni pregovarači u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine tražili da Srbija, tragajući za rešenjem o regionalnom predstavljanju Kosova, odustane od Rezolucije 1244, ali da on na to nije želeo da pristane, niti će ikada pristati.

"Rezolucijom 1244 se uspostavlja mir i stabilnost na KiM i na osnovu nje se može pronaći rešenje u budućnosti. Ako je Rezolucija 1244 bila argumentacja koju je Kosovo primenilo pred Međunarodnim sudom pravde i ako je ona bila temelj za mnoga priznanja, ne vidim zašto bi se pred Srbiju postavio zahtev da se odstupi od Rezolucije 1244 kada je u pitanju regionalno predstavljanje", rekao je Tadić.

Demokratska stranka je upozorila da je odluka Evropskog saveta da Srbiji odloži davanje statusa kandidata za EU, nažalost postala tačka predizbornog pozicioniranja opozicije, bilo onih koji tvrde da je moglo brže i bolje, ili onih koji potvrđuju da nam nije mesto u EU.

"Ono što je vlada učinila u pregovaračkom procesu i u procesu evropskih integracija, u potpunosti je i do kraja u skladu sa Ustavom zemlje i nismo mogli ni više ni bolje", rekla je potpredsednica DS Jelena Trivan Tanjugu.

Ona je istakla da je DS spreman da podnese odgovornost za svaku učinjenu grešku.

Problem Kosova očigledno zaustalja evropske integracije Srbije, rekla je Trivan i upozorila da DS nije spremna da trpe laži koje Srbiju guraju sve dublje.

Prema njenim rečima, istina koju građanima treba reći je da je status kandidata odložen jedino i isključivo zbog pitanja Kosova, ne zbog reformskih procesa, što je kako je rekla, jasno napisano u zaključku EU.

"Istina je i da to predstavlja dodatnu meru pritiska na Srbiju", navela je potpredsednica DS, smatrajući da je učinjeno sve u gotovo nemogućoj situaciji, u kojoj su uslovi nametani iz dana u dan, a sa mnogih strana stavljani klipovi u točkove, uz poštovanje zakona, Ustava i onoga za šta je dobijen mandat od građana.

Trivan je napomenula da se kritikovanjem predsednika Tadića i prebacivanjem odgovornosti na DS neće promeniti činjenica da svakim danom, usporavanjem evropskih integracija, gubi pre svega Srbija, a ne bilo koji političar ili stranka.

Funkcioner Srpske napredne stranke Marko Ðurić nije hteo da komentariše da li Srbija treba da odustane od Rezolucije 1244.

Demokratska stranka Srbije smatra da Srbija, u rešavanju kosovskog problema treba da insistira na Rezoluciji 1244, kao i da se pitanje južne pokrajine rešava isključivo pod ingerencijom Saveta bezbednosti UN.

Šef Poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić rekao je da treba prekinuti pregovore Beograda i Prištine u Briselu, jer oni, kako je ocenio, samo služe za prihvatanje Ahtisarijevog plana.

"Vladajuća koalicija treba da se odrekne politike da EU nema alternativu, jer ona samo služi za ucenjivanje koje Srbiji ne donosi ni državnu ni ekonomsku korist", rekao je Aligrudić Tanjugu.

Radikali su mišljenja da bi "bila katastrofa i potpuni kraj sprske države", ukoliko bi Srbija pristala da odustane od Rezolucije 1244.

"Ako bi donela takvu odluku i pristala da se Rezolucija 1244 na bilo koji način promeni ili eliminiše, to bi za Srbiju bukvalno značilo katastrofu", rekao je šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović Tanjugu.

Strašna posledica takve odluke, po njegovom mišljenju, bilo bi dalje komadanje Srbije od EU i Amerike.

"Ne mogu da kažem da li je bilo sličnog primera u istoriji da su Srbi dobrovoljno pristali da bilo kome dozvole da ih na takav način komada", rekao je Todorović i podsetio da smo kroz istoriju prolazili kroz jako teške trenutke, ali da nikada nismo dobrovoljno pristajali na njeno komadanje.

Međutim, lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, smatra da je najnovije insistiranje na Rezolulciji 1244 "izraz velike bezidejnosti" i kontinuiteta sa poraženim Miloševićevim pristupom, koji Srbiju vraća u okvire te politike, koja ju je i dovela u sukob sa svetom od koga zavisi.

"To je opasno za zemlju, jer se zbog ličnog političkog konfora onih koji vode politiku Srbije i nespremnosti da se ponudi realna ideja, cela zemlja dovodi u tešku situaciju i vrti u krug", rekao je Jovanović Tanjugu.

On je naglasio da se Srbija 21. veka ne može graditi na rezoluciji koja je bila izraz kapitulacije zemlje zbog politike koja je vođena i dodao da Srbija sa Kosovom treba da gradi međusobne odnose na osnovama Ahtisarijevog dokumenta.

To, kako je rekao lider liberala, ne znači odricanje od Kosova.

Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski rekla je da Srbija ni po koju cenu ne treba da odustane od Rezolucije 1244, jer taj dokument Saveta bezbednosti UN, kako kaže, garantuje teritorijalnu celovitost Srbije.

"Relozucija ima određenje manjkavosti, ali je jedini osnov, međunarodni akt na koji mi kao zemlja možemo da se pozovemo, jer garantuje celovitost Srbije", rekla je Filipovski u izjavi Tanjugu.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image