Brisel: Fiskalna unija - novi korak ka ekonomskom ujedinjenju

D. SAVIĆ

09. 12. 2011. u 07:08

Većina od 26 zemalja stala iza nemačko-francuskog plana, koji predviđa veću fiskalnu uniju i uvodi stroža pravila budžetskog ponašanja, ali Evropa je, ipak, ostala podeljena

JEDINSTVO Evrope je na velikom testu posle odluke većine, ali ne i svih 27 lidera EU na samitu u Briselu da načine korak napred ka većem ekonomskom ujedinjenju.

Velika većina od 26 zemalja stala je iza nemačko-francuskog plana, koji predviđa veću fiskalnu uniju, i uvodi stroža pravila budžetskog ponašanja za zemlje članice, ali Evropa je, ipak, ostala podeljena. Treća najveća ekonomija EU, britanska, inače izvan zone evra, zahtevala je garancije za zaštitu sopstvene finansijske industrije, koja činu deset procenata njene ekonomije. Francuski predsednik Nikola Sarkozi okarakterisao je britanske zahteve kao “neprihvatljive”.

Ishod maratonskog samita nije uspeo da smanji napetosti na finansijskim tržištima, i dalje zabrinutim za ishod dužničke krize započete u Grčkoj, koja se proširila na znatno veće ekonomije evrozone, kao što su italijanska i španska, i preti najvećima, francuskoj i nemačkoj. Dogovor, samim tim, nije raspršio ni sumnje u opstanak zone evra.

IZUZETAK BRITANSKI premijer Dejvid Kameron nagovestio je, prenose agencije, da bi London, koji je ostao izvan dogovora, mogao drugima da komplikuje pristup Evropskoj komisiji i Evropskom sudu pravde, “jer su to institucije EU za svih 27 članica Unije”. Raskol Londona i ostatka EU bi mogao da pojača pritiske britanskih evroskeptika za raspisivanje referenduma o izlasku Ostrva iz Unije, kojoj se pridružila 1973. Kameron se protivi ovom koraku, jer London više od polovine trgovine obavlja unutar jedinstvenog evropskog tržišta, čije bi napuštanje značilo gubitak privilegovanog statusa.

Novi sporazum zahteva najmanje tri meseca pregovora, a u nekim zemljama može se pojaviti potreba za referendumom. Devet zemalja koje su van zone evra saopštile su da će konsultovati svoje parlamente u vezi sa preduzimanjem neophodnih procedura. Ipak, usvojeni pristup postizanja međuvladinih sporazuma, i to do marta, mogao bi da omogući izbegavanje svih dugih procedura.

Najmoćnija zemlja evrozone, Nemačka, kao predlagač novih mera, izražava zadovoljstvo. Posle maratonskih razgovora, koji su završeni u petak u zoru u zoru, postignut je “veoma, veoma važan rezultat, zato što smo izvukli pouke iz naših grešaka i iz prošlosti”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Možda najveći domet samita, kako primećuju analitičari, zeleno svetlo za pozajmicu MMF od 200 miliona evra, otvara mogućnost kreditnih linija ka Italiji i Španiji, trećoj i četvrtoj ekonomiji evrozone, i time relaksaciju u prvom kvartalu 2012. godine. Eksperti predviđaju da će ono biti privremeno, jer suma je, ipak, simbolična.

Što je važnije, spokoj tržištima ne donosi ni nemačko odbijanje da poveća ulaganja u kombinovani fond za spasavanje posustalih ekonomija, koji bi trebalo da stupi na snagu sredinom iduće godine. Merkelova se pobrinula da on ne dobije bankarska prava, koja bi mu omogućila pristup jeftinim sredstvima Evropske centralne banke.

- Veliko pitanje koje ostaje bez odgovora posle samita jeste uloga Evropske centralne banke u podršci problematičnim zemljama na južnoj periferiji Evrope - primećuje Rojters.

Izvori iz ECB preneli su agenciji da će se ona, bar zasad, zadržati na kupovini obveznica do maksimalnog limita od 20 milijardi evra nedeljno. U ovoj odluci ostaje nepokolebana i posle odluke o većoj fiskalnoj uniji. ECB želi, zapravo, više:

- Ona želi ministarstvo finansija zone evra, istinski skok prema fiskalnoj uniji. Ono što su dobili korak je nazad. Neće biti izmene sporazuma i to je veliko razočaranje. On je međuvladin, što nije dovoljno - zaključuje ekspert Guntarm Volf.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

MatijaBG

09.12.2011. 10:37

Pa naravno da je postignut,EU i NATO su sve jaci,a radosno je sto ce Srbija postati clan tih organizacija!Nema stajanja,samo napred Srbijo!

dragan

09.12.2011. 12:26

@MatijaBG - Jeste posao posao, ali treba imati i dozu odgovornosti prema javnosti. Naročito prema onom manje politički obrazovanom delu javnosti...

IGOR--PANCEVO--SRBIJA

10.12.2011. 05:07

@MatijaBG - Hhahaha MATIJA Pocinjes vec da zasmejavas auditorijum na portalu NOVOSTI!! NATO pa NATO pa opet NATO!! MATIJA, nema nista od clanstva SRBIJE u toj vojnoj bandi!! Sejali su smrt po SRBIJI!!! To je je glavni i za tebe izgleda potpuno nepojmljiv razlog!!!!! Ne pisi zato nebulozne parole !! Ispadas blago receno smesan, a ostrije receno retardiran!!

dan osman

10.12.2011. 09:24

@MatijaBG - da li misliš Matija da će se položaj homoseksualaca popraviti ulaskom u NATO ?

Draza

09.12.2011. 14:43

A jel to znaci da je bilo dzabe ono trcanje po bankama. Moj komsiija zamenio preko 20.000 evrica u dinare, da li je na gubitku ili dobitku, pita se on jutros!? Videce uskoro, mislim se ja.

poglavica

09.12.2011. 14:46

Evropa iz dana u dan sve jaca,i stabilnija,evro najjaca valuta na planeti.Hrvati mogu da slave ulazak u EU,cestitam im .i mi cemoi uskoro samo da malo vise saradjujemo sa svetom

Ivan Ciric

09.12.2011. 19:46

Sami smislili krizu - sami se uplašili; sami našli rešenje - sami se obradovali. Čudno!

2fast

09.12.2011. 20:47

Dobra vest za EU, ali i za Srbiju, pa i celi svet. Nisam ni sumnjao da ce se naci resenje. Cestitke.

cira

10.12.2011. 09:28

EU ce se najverovatnije deliti na dve grupe zemalja: u prvu ce biti zemlje koje vise nemaju novca, a u drugu, zemlje koje ne mogu da daju novac, posto ga takođe nemaju.

dragan

10.12.2011. 11:07

Unija je od početka nastala na slabim pravilima za uspešno funkcionisanje. Sada idu na fiskalnu uniju, što ne rešava problem. Ne može se centralno uredjivati fiskalna politika a da se dohodovna strana zanemaruje. To vodi u još veće razlike unutar Unije, jer će nastajati sve veće razlike u sticanju dohotka. Štednja je dobra do granice egzistencije, ali ako se ne stiče egzistencijalna zarada, nikakva raspodela tu ne pomaže. Uporno se izbegavaju napori ka dohodovnom ujednačavanju.