Lideri zemalja članica Evropske unije nisu juče doneli odluku o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, a da je nova šansa za „zeleno svetlo“ februar, kada će Savet ministara procenjivati da li je zvanični Beograd postigao dovoljan napredak u sređivanju odnosa s Prištinom i smirivanju stanja na severu Kosova.

Na osnovu stava Saveta ministara, na sednici zakazanoj za 12. februar, Evropski savet će na samitu 1-2. marta doneti konačnu odluku o srpskoj kandidaturi.

Ovo je na konferenciji za novinare juče u Briselu, na kraju dvodnevnog zasedanja Evropskog saveta, saopštio predsednik ES Herman van Rompej, u društvu predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i Donalda Tuska, premijera Poljske, zemlje koja do kraja godine predsedava Uniji.

Uz čestitke Hrvatskoj zbog potpisivanja ugovora o pristupanja EU, te odluku ES da će pregovori sa Crnom Gorom početi u junu 2012, „uz prethodnu procenu ostvarenog napretka“, Van Rompej je rekao da su šefovi država ili vlada EU juče „potvrdili evropsku perspektivu za Zapadni Balkan“. „Ne samo da smo zvanično otvorili vrata Hrvatskoj, već i jasno predočili da iza nje vrata nisu zatvorena“, rekao je Van Rompej.

„Srbija je ostvarila značajan napredak i učinila krupne korake da najtraženije ratne zločince preda međunarodnoj pravdi. Dijalog Beograda i Priština je dao prve rezultate i dogovore, a primena toga je pokrenuta. Ohrabrujemo Srbiju da nastavi taj dijalog i da pospeši odnose s Prištinom na dobrobit regionalne stabilnosti i u potpunom interesu same Srbije“, preneo je Herman Van Rompej zaključke lidera EU. Unija će, kako je naveo, nastaviti da ocenjuje situaciju i predanost Srbije ispunjavanju obaveza „s jasnim ciljem da joj dodeli status zemlje kandidata za članstvo“.

Kako je precizirao Van Rompej, „u februaru 2012. to treba da odluči Savet ministara EU, a Evropski savet (lideri EU) da to potvrde početkom marta“. Njihovo zasedanje zakazano je za 1. i 2. mart u Briselu

Kako se navodi u juče usvojenim zaključcima, od Srbije se očekuje dalji napredak u sprovođenju postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom, uključujući i sporazum o integrisanom upravljanju prelazima/granicama (IBM), postizanje sporazuma o učešću svih strana u regionalnoj saradnji i aktivna saradnja u obezbeđivanju da Euleks i Kfor izvršavaju svoje mandate.

Šta je problem

– Naš najveći problem je to što prosto nemamo dovoljno vremena da ispunimo sve ucene na koje pristanemo – ovim rečima je jedan član Vlade Srbije, koji je hteo da ostane anoniman, objasnio Danasu odluku EU o odlaganju kandidature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari