Predstavnici opština Ruma i Irig, Rotari kluba Ruma i pokrajinske vlade, na čelu sa pokrajinskim sekretarom za kulturu i javno informisanje Miloradom Đurićem, svečano su otvorili rekonstruisan spomenik kulture ‘’Kipovi’’ koji se nalazi na magistralnom putu M-21, koji povezuje Rumu i Irig.


„Kipovi“ su poslednji put renovirani 1937. godine, kada je to učinjeno sredstvima rumske porodice Volf. S obzirom da su godinama bili u lošem stanju, ovih dana je završena rekonstrukcija koju je radila firma iz Bečeja, izlivene su nove figure u gipsu svetih Roka i Sebastijana, zaštitnika od bolesti, kao i figura raspeća na bazi starih fotografija i uz stručnu pomoć akademskog vajara iz Beočina Milana Ćirilovića. Inače, za ovaj posao prikupljeno je dvadesetak hiljada evra. Rekonstrukciju spomenika pomogao je sa 1,2 miliona dinara Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, kao i Rotari klub Ruma.

Ovaj spomenik su u 18. veku podigli građani Rume, zapravo rumske zanatlije u znak sećanja na kugu koja je od 1795. do 1797. godine prepolovila stanovništvo Iriga, a baš na ovom mestu zaustavljeno je širenje kuge prema Rumi. Samo za godinu dana kuga je odnela 3.435 života, najviše Irižana njih oko 2.500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari