• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicioni front se širi, Putin optužio SAD

Previranja na ruskoj političkoj sceni po objavljivanju preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora održanih u nedelju na kojima je pobedila Jedinstvena Rusija još ne jenjavaju. Vladimir Putin optužio SAD za podsticanje protesta.

Deo vanparlamentarne opozicije, a taj termin obuhvata raznorodne političke struje koje povezuje nezadovoljstvo rezultatima izbora, najavio je protest pod nazivom "Za poštene izbore" za subotu 10. decembra na jednom od centralnih moskovskih trgova, najavljujući dolazak oko 20.000 ljudi.

Istovremeno, učešće na sutrašnjem protestu u "drugoj prestonici" Rusije, Sankt Peterburgu, najavile su i dve parlamentarne partije - Komunistička partija i Pravična Rusija, kao i partija Jabloko, koja nije prešla izborni cenzus.

Za ove tri partije glasalo je ukupno oko 22 miliona birača, a izraženo u procentima one su dobile ukupno oko 35 odsto glasova.

Pozivajući građane na miting lideri ovih partija upozorili su da dolazak na protest može da bude potencijalno opasan, jer vlasti nisu odobrile njegovo održavanje.

Međutim, u opoziciji vlada prilična konfuzija u pogledu predloga Jabloka i Pravične Rusije da se vrate osvojeni mandati i tako pokaže neslaganje sa rezultatima izbora, pa je mala verovatnoća da će se to dogoditi.

Moskovske vlasti saopštile su danas da odobravaju najavljeni subotnji protest pod uslovom da na njemu ne bude više od 300 ljudi, a onda nešto kasnije predložile organizatorima da pronađu neku drugu pogodniju lokaciju za njegovo održavanje, nego što je to jedan od centralnih trgova - Trg Revolucije.



Vlasti su takođe upozorile organizatore da će snositi odgovornost i posledice ukoliko budu prekršile navedeni uslov, kao i da će policija reagovati u skladu sa zakonom, najavljujući prekršajne prijave i administrativni pritvor do 15 dana.

Ono što je zaista teško oceniti, jeste ko su organizatori protesta čiji se detalji i mesto održavanja uglavnom dogovaraju na internet društvenim mrežama, pa se može steći utisak da ne postoji centralni štab iz kojeg se rukovodi protestima.

Premijer Rusije i lider vladajuće JR Vladimir Putin pokazao je danas prstom na "inspiratore" protesta, a to su prema njegovoj oceni Sjedinjene Američke Države, odnosno njihov državni sekretar Hilari Klinton, koja je "dala signal" protivnicima Kremlja.

U svom prvom javnom komentaru o demonstracijama, čiji učesnici tvrde da su izbori održani u nedelju bili nepošteni, Putin je rekao da je američki državni sekretar Hilari Klinton "dala signal" protivnicima Kremlja.

"Ona je uspostavila raspoloženje pojedinih opozicionih aktivista, dala im je signal, koji su oni čuli i počeli aktivno da deluju", kazao je Putin.

Ruski premijer je, pored toga, rekao da pojedini učesnici protesta imaju sebične političke ciljeve, kao i da većina Rusa ne želi političke promene, javio je Rojters.

"Znamo da pojedini organizatori (protesta) postupaju u skladu sa dobro poznatim scenarijom i sopstvenim koristoljubivim političkim interesima", rekao je Putin.

Putin je istakao da se opoziciji mora dati pravo na protest, ali u okvirima zakona, kao i da izlazak iz tih okvira daje vlastima za pravo da reaguju.

SAD su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog načina na koji su održani izbori u Rusiji, na kojima je većinu osvojila vladajuća Jedinstvena Rusija, a Klintonova je izjavila da izbori za Državnu Dumu nisu bili ni slobodni ni pravedni.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je nakon toga saopštilo da su izjave Hilari Klinton o izborima u Rusiji, kao i slični komentari Bele kuće i Stejt departmenta, neprihvatljivi i da samo građani Rusije imaju pravo da odlučuju o sudbini svoje zemlje, nezavisno od pristrasnih i politizovanih procena.

Pored toga, predsednik spoljnopolitičkog odbora Državne dume Konstantin Kosačov izjavio je da ocena Klintonove o tome da su izbori u Rusiji namešteni preti da odnose dve države ponovo dovede na nizak nivo.

Tokom protesta zbog nepravilnosti na izborima i izbornog rezultata, koji su u ponedeljak i utorak organizovani u Moskvi i Sankt Peterburgu, policija je privela oko 1.000 ljudi, među kojima su bili i organizatori skupova i novinari.

Na trgovima u centru Moskve sinoć nije bilo okupljanja, a deo ruske vanparlamentarne opozicije za sutra je zakazao skup pod nazivom "Za poštene izbore".

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image