• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dileme oko regionalnog predstavljanja Kosova

Dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine nije ključno za odluku da li će Srbija dobiti status kandidata, kaže Borislav Stefanović. Milica Delević: Ipak postoji dilema

Šef beogradskog pregovoračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izajavio je da danas nije dogovoren model regionalnog predstavljanja Prištine, ali da se o toj temi razgovori nastavljaju.

Rešenje tog pitanja ne treba gledati kao ključno u kontekst odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, naglasio je on.

Stefanović, koji je danas telefonom razgovarao sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom, rekao je Tanjugu da su stavovi Beograda i Prištine o poštovanju Rezolucije 1244 SB UN u regionalnom predstavljanju i dalje veoma udaljeni i sukobljeni, ali da će razgovori biti nastavljeni.

"Razgovore nastavljamo i danas i sutra, a ako bude potrebno, i nakon odluke o dodeljivanju kandidature Srbiji", rekao je Stefanović.

On je dodao da dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine ne treba gledati kao ključan u kontekstu evropskih integracija Srbije i dodeljivanja statusa kandidata.

Stefanović je ponovio da Beograd insitira na rešenju koje će poštovati Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije i da je neophodno da postoji asimetričnost u predstvljanju Prištine u regionalnim inicijativama.



Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je, dan uoči odluke zemalja članice EU o statusu kandidata za Srbiju, da i dalje ne postoji izvesnost, ali da izostanak pozitivne odluke ne sme da zaustavi reforme i političke procese koje je Srbija započela.

Delević je u intervjuu Tanjugu istakla da i dalje postoji dilema da li je pitanje regionalnog predstavljanja Prištine uslov za dodelu statusa kandidata.

"To svakako jeste pitanje koje je i za nas same od velikog interesa da što pre rešimo. Međutim, u ovom trenutku se postavlja dilema da li je odsustvo reašenja tog pitanja pre odluke o statusu kandidata nešto što zaustavlja pozitivnu odluku država članica. Meni se čini da težina onih stvari koje su do sada urađene treba da nam donese pozitivnu odluku", smatra Delević.

Ona je istakla da u odnosu na ono što je do sada učinjeno Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za članstvo u EU, jer bi, kako je istakla, to bio garant da se ti pozitivni procesi nastave.

"Kao deo administracije i osoba koja radi ovaj posao, a samim tim i snosi odgovornost, mogu da vidim i one stvari gde je moglo da se uradi i više, bolje ili brže, ali mislim da je urađeno dovoljno krupnih stvari u nimalo lakim okolnostima koje su pre svega garant da će se proces reformi i rešavanje otvorenih pitanja nastaviti", istakla je Delević.

Prema njenim rečima, umesto licitiranja ishodom treba sačekati i videti kakavu će odluku sutra dati šefovi država članica i biti svestan da se ona donosi ne samo na osnovu mišljenja Evropske komisije, već i percepcije zemalja o tome da li Srbija u ovom trenutku zasužuje status kandidata.

"Ono što će se sutra dogoditi nije odluka o pravcu kretanja zemlje. Tu odluku donosimo mi sami. I čini mi se da smo je već doneli, odnosno da ono što predstavlja reformski i pravac rešavanja problema nećemo promeniti", ocenila je Delević i dodala da je prioritet da se održi tempo koji je postojao tokom ispunjavanja Akcionog plana vlade.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image