Četvrtak, 08.12.2011.

12:40

Povećan broj novinara u zatvorima

U zatvorima širom sveta nalazi se 179 novinara, za trećinu više nego prošle godine, navodi se u izveštaju Međunarodnog komiteta za zaštitu novinara.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako se ističe u izveštaju, 1. decembra je broj zatočenih novinara, urednika i fotoreportera, bio za 34 odsto veći nego prošle godine, a za 20 odsto veći nego sredinom devedesetih godina 20. veka i rekordan je u poslednjih 15 godina. Najviše ih je zatočeno u Iranu, Eritreji i Kini.

Komitet navodi da je razlog za povećanje broja zatvorenih novinara umnogome porast hapšenja na Bliskom istoku i na severu Afrike.

Desetine novinara su u pritvoru a da protiv njih nije ni podignuta optužnica, mnogi su u tajnim zatvorima, navedeno je u izveštaju.

Komitet, međutim, uočava velike razlike u postupku prema novinarima u zavisnosti od regiona.

Prvi put od kada je ova organizacija počela da izdaje godišnje preglede hapšenja novinara, na američkom kontinentu nije uhapšen nijedan novinar vezano za izveštavanje. Broj hapšenja novinara se smanjuje u Evropi i centralnoj Aziji, gde se u zatvoru nalazi samo osam novinara, što je najmanji broj za poslednjih šest godina.

Nasuprot tome došlo je do brojnih hapšenja širom Bliskog istoka i severne Afrike, gde se u zatvoru nalazi 77 novinara ili 45 odsto od ukupnog broja pritvorenih.

U vrhu liste uhapšenih novinara je Iran, a slede Eritreja, Kina, Mjanmar, Vijetnam, Sirija i Turska, navodi Komitet.

Džoel Sajmon, izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara, kaže da "nezavisni novinari, koji najčešće nemaju podršku institucija potrebnu da bi pružili otpor legalnim pritiscima ili da bi se odbranili na sudu" snose najveći teret ovog nezabeleženog povećanja zatočenih novinara.

"Sloboda izveštavanja predstavlja našu slobodu saznanja", navodi Sajmon u svom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: