Srbija

Četvrtak, 08.12.2011.

01:54

Kad prođu izbori plate idu "na led"

Srbija će iduće godine, posle parlamentarnih izbora, morati da ispuni stroge uslove Svetske banke i MMF-a i napravi velike intervencije u finansijskom sistemu.

Izvor: Press

Default images

Stručnjaci procenjuju da nam posle izbora sledi radikalno smanjenje javne potrošnje, zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i obavezna privatizacija velikih državnih kompanija.

Spisak zahteva Svetske banke za 2012. godinu već je stigao na adresu nove hrvatske vlade, a domaći ekonomski analitičari očekuju da će nešto slično biti saopšteno i nama, a verovatno i strože. Od Hrvata se traži da ispune dva prioriteta: fiskalnu održivost i povećanje konkurentnosti. Prioritet je konsolidacija rashoda i bolje sprovođenje socijalnih programa za siromašne, kako bi se sredstva dodelila osobama kojima su najpotrebnija. Traže se strukturne reforme u penzijskom i zdravstvenom osiguranju, davanjima socijalne zaštite i javnoj upravi. Hrvati će morati da se pozabave jačanjem konkurentnosti i to kroz bolje obrazovanje radnika i fleksibilnije radno zakonodavstvo, ali i bolju saradnju javnog i privatnog sektora. Njihova vlada treba da smanji i birokratiju jer parališe poslovanje i podstiče korupciju.

Urednik sajta Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da su ekonomski problemi Hrvatske i Srbije veoma slični, s tim da se naša zemlja nađe uvek u negativnim krajnostima.

Zdravković navodi da "imamo stagnaciju industrijske proizvodnje, veliki javni sektor, nisku spoljnu konkurentnost, loše uslove za poslovanje firmi, velika izdvajanja za penzije i javni deficit koji proističe iz nesrazmere izdataka za penzije i prikupljenih doprinosa zaposlenih".

"Zbog toga će i novu vladu Srbije dočekati slični, ali mnogo oštriji zahtevi Svetske banke i MMF-a. Traže da radikalno smanjimo potrošnju smanjenjem plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, ali i da ubrzamo privatizaciju javne imovine. Ovi zahtevi su sasvim u skladu i sa zahtevima domaćih privrednika, ali to ne mora da znači da su svi zajedno u pravu", objašnjava on.

Kako navodi, bilo koje smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija izazvalo bi pad tražnje, pa bi došlo i do masovnih otpuštanja u privatnom sektoru.

"To se već dogodilo u Grčkoj, ali i drugim zemljama koje su sprovodile rigorozne programe štednje. Zato pre verujem da će se doći do rešenja poput zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, nego do smanjivanja. Srbija rešenje treba da traži u smanjivanju korupcije, pojeftinjenju države kroz jeftinije javne nabavke i manju potrošnju na 'specijalizovane usluge' i 'usluge po ugovoru'. Onda tek možemo da pričamo o stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj biznisa", smatra Zdravković.
Ekonomista Bečkog instituta Vladimir Gligorov kaže da se kod socijalnih davanja uglavnom sugeriše da se izvrši preraspodela sa onih kategorija koje su u boljem položaju ka onima koje su u lošijem položaju.

On navodi da se "zahteva, na primer, da se više vodi računa o onima koji moraju da se hrane u javnim kuhinjama, a manje o merama od kojih koristi mogu da imaju i bogati ljudi. Obično se savetuje da se u prvih godinu dana urade sve mere koje nisu baš najpopularnije, ali će dati dugoročne efekte".

"U Srbiji je veliko pitanje šta će se dogoditi na izborima, a dosta zavisi i od toga koliki će biti mandat te nove vlade. Promene u pravnom sistemu, penzijama ili socijalnim davanjima, kao i platama u javnom sektoru obično idu najteže. Zato je dosta važno da to bude jaka vlada", poručuje Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: