Brisel:Odluka u petak, status se nazire

E. V. N.

05. 12. 2011. u 20:47

Evropski šefovi diplomatija posle maratonske rasprave, još nisu dali zeleno svetlo Srbiji, ključ i dalje kod Merkelove. Ministri spoljnih poslova pohvalili napredak naše zemlje

KONAČNA odluka o statusu kandidata Srbije biće doneta u petak, 9. decembra, na zasedanju Evropskog saveta. Ni posle skoro deset sati rasprave u Briselu, koja je završena nešto pre ponoći, šefovi diplomatija zemalja članica nisu presekli da li će rampa na evropskom putu Beograda biti podignuta, ali su pohvalili napredak koji je Srbija ostvarila u procesu integracija.

Sve opcije su još u igri, a dilema koja je u ponedeljak uveče lebdela briselskim kuloarima je: da li će Srbija za tri dana dobiti bezuslovnu kandidaturu koju zastupa većina članica EU ili će joj biti dodeljena uslovna ili „probna“ kandidatura koju je predložila Austrija, a koja bi trebalo naknadno da bude potvrđena u martu. Taj zamrznuti status praktično bi se aktivirao ako bi se normalizovalo stanje na severu Kosova i ukoliko bi Srbija implementirala sporazume sa Prištinom. Odgovor na tu dilemu očekuje se da da Nemačka koja je proteklih dana najčvršće osporavala nastavak srpskog puta ka EU. Ipak, predlog Austrije nije formalno uključen u ministarske zaključke.

Evropski ministri spoljnih poslova u ponedeljak uveče su pozdravili oktobarsku preporuku Evropske komisije da se našoj zemlji dodeli kandidatura, ali i prepustili Evropskom savetu da kroz tri dana donese definitivnu „presudu“.

BEZ MAĐARSKE RAMPE
Posle usvajanja Zakona o rehabilitaciji u Srbiji i zvanična Budimpešta digla je rampu za kandidaturu. - Podrška Mađarske procesu evropskih integracija je sada bezuslovna. Zakonom o rehabilitaciji otklonjeni su nedostaci iz prethodnog zakona time što je isključen princip kolektivne krivice, a umesto toga je uvedena individualna odgovornost. Mađarska sada smatra da je ovo pitanje rešeno - naveo je šef diplomatije Janoš Martonji.

- Naši zaključci su povoljni. Srbija je ostvarila napredak u procesu evropskih integracija i ministri su dosta vremena posvetili raspravi o njenoj kandidaturi, pomirenju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine. Evropski savet daće o tome svoj stav u petak - rekao je posle sastanka poljski ministar za evropska pitanja Mikolaj Dovgelevič.

Zvaničnik Poljske, koja predsedava Unijom, dodao je da je na sastanku učinjeno puno napora da se usvoji izbalansirani tekst zaključaka Saveta ministara, a u njegovom donošenju uzeta je u obzir zadovoljavajuća saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, unutrašnje reforme, kao i aktivna uloga u pomirenju u regionu.

Komesar za proširenje Štefan File rekao je da je dugačka i konstruktivna debata koja je vođena u ministarskom savetu odraz značaja koji zemlje članice pridaju procesu proširenja.

- Tekst zaključaka uzima u obzir da se Beograd angažovao u dijalogu sa Prištinom posle preporuke Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata, uz uslov napretka u tom procesu. Pozdravljamo usvajanje sporazuma o integrisanom upravljanju granicom. Sada postoji pozitivan razvoj događaja na severu Kosova, gde je počeo proces uklanjanja barikada - rekao je File.

Većina ministara već se na početku sastanka založila da se od lidera EU zatraži da u petak daju zeleno svetlo Beogradu, dok je manjina, predvođena Nemačkom, na početku bila za to da se rasprava odloži za mart.

Nemačka je tokom rasprave zatražila da Beograd, pre dobijanja statusa, razjasni svoje odnose sa susedstvom, uz stav da EU ne može da se „zadovolji najmanjim mogućim koracima“ koje su srpske vlasti preduzele da se smiri stanje na severu Kosova. Predstavnici Nemačke podsetili su i na prošlonedeljne događaje, kada je povređeno više vojnika Kfora, uz ocenu da vlasti u Beogradu „mogu i treba više da učine“.

Tvrd stav Berlina ipak je donekle popustio tokom rasprave, pa je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Verner Hojer, napuštajući sastanak sat pre njegovog završetka, izjavio za „Novosti“ da je „Srbija na dobrom putu da dobije kandidaturu“:

- Ali, to se neće desiti sada, možda u petak - poručio je Hojer.

Na stolu pred ministrima se našao i predlog Austrije da se Srbiji dodeli „probni“ status kandidata, koji bi mogao da se odmrzne u martu, posle procene stanja na Kosovu i ukoliko Beograd u međuvremenu primeni dogovore sa Prištinom, ali je Hojer tražio dodatne konsultacije u vezi sa ovom idejom. Ovaj predlog Austrije ipak se nije našao u konačnim zaključcima ministarskog sastanka.

Tekst o zbivanjima u vezi sa sastankom u Briselu i statusu Srbije pogledajte OVDE

U dodatnom roku od tri dana, Nemačka koja čvrsto drži znak „stop“ za prolaz Srbije, analiziraće detaljno ne samo „bečki model“, već i sporazume o administrativnim prelazima koje su postigli Beograd i Priština.

Do petka će trajati i intenzivna diplomatska ofanziva Srbije, kao i pokušaji evropskih država koje „drže stranu“ Beogradu, da nagovore članice EU koje se premišljaju na popuštanje.

Evropski šefovi diplomatija lomili su koplja i ukrštali argumente čitavo popodne u briselskoj zgradi „Justus Lipsijus“. Na jednoj strani bili su nemački državni sekretar Hojer, potpomognut austrijskim i britanskim kolegama Špindelegerom i Lidingtonom, a na drugoj praktično ceo ostatak EU.

Sve opcije bile su tokom dana otvorene. Vesti o početku uklanjanja barikada, koje su u prepodnevnim satima stigle do Brisela, kao i prethodno postignuti sporazum o prelazima između Beograda i Prištine, podgrevali su nadu da bi Berlin eventualno mogao da popusti.

- U ovom trenutku davanje više od statusa kandidata na probu ne bi bilo primereno. Tako bi EU uputila signal da priznaje dosadašnje napore Srbije, a istovremeno bi se uzela u obzir i uzdržanost mnogih država. Ako sada počnemo da pritiskamo kočnicu kod širenja EU, verujem da će biti teško ponovo brzo krenuti napred - rekao je ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger.

Hojer je izjavio da bi Srbija bila zemlja koja bi dosta doprinela EU i njenoj uspešnosti, ali da svako ko želi da se priključi EU mora da raščisti odnose sa susedima.

- Nemačka će stav o statusu kandidata za Srbiju doneti kad prouči sporazum Beograda i Prištine o administrativnim prelazima - rekao je Hojer.

On je podsetio na to da je značajan broj nemačkih i austrijskih vojnika povređen na „graničnoj liniji Srbije i Kosova“.

Šef diplomatije Finske Aleksander Stub izjavio je da podržava davanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, a na našu stranu stao je i državni sekretar španskog ministarstva inostranih poslova Dijego Lopez Garido.


POHVALE NAPRETKU DIJALOGA

„U svetlu napretka koji je postigla Srbija i razumevajući da će Srbija nastaviti dijalog sa Kosovom i brzo otpočeti implementaciju postignutih sporazuma, Savet pozdravlja pozitivnu ocenu EK i preporuku da se dodeli status kandidata, o čemu će raspravljati Evropski savet u skladu sa postojećom praksom”, stoji u zaključcima koji su u ponedeljak uveče usvojeni.

Dokumentom se preporučuje Evropskom savetu da podrži dijalog Beograda i Prištine i da pohvali napredak koji je do sada učinjen oko carina, priznavanja univerzitetskih diploma, matičnih knjiga, slobodi kretanja, katastru i integrisanim upravljanjem prelazima. Pozivaju se obe strane da nastave da se konstruktivno bave svim otvorenim pitanjima. Savet poziva da se nastavi implementacija do sada postignutih sporazuma....

”Sporazumi koji se postignu kroz dijalog biće od ključne važnosti na putu ka EU” - stoji u nacrtu teksta.

Pohvaljen je i dosadašnji napredak u reformama, saradnja sa Hagom i aktivna uloga Srbije u procesu pomirenja u regionu, naročito sa BiH i Hrvatskom.

SRBIJA I EU

ŠTA SMO PROŠLI

* april 2008. - potpisivanje SSP

* decembar 2009. - ukidanje viza za EU

* decembar 2009. - predaja kandidature za članstvo

* februar 2010. - SSP stupa na snagu

* oktobar 2010. - Savet EU prosleđuje EK kandidaturu Srbije

* januar 2011. - Srbija predala odgovore na upitnik EK

* oktobar 2011. - EK preporučila dodelu kandidature

ŠTA NAS ČEKA

* dobijanje statusa kandidata

* otvaranje predpristupnih pregovora o članstvu

* potpisivanje Sporazuma o pristupanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

vendetta

05.12.2011. 21:09

U evropskoj uniju necveta med i mleko!Pogledajmo realno koliko je Hrvatska trebala dok je postala clan EU.I to sto je u puno bolji polozaj nego Srbija.Ili recimo Madjarska najbolji primer.Pre nekoliko godina za Srbiju su bili nekoliko uslova Hag broj jedan pa danas traze Kosovo sutra ce traziti jos nesto novo i tako jedno po jedno.

Viganj

05.12.2011. 21:25

Zanima me kako će EU obrazložiti davanje statusa kandidata Srbiji (pod uslovom da to bude). Kome će EU dati status? Kojoj državi? Srbiji, koju u suštini ne priznaju u granicama koje mi prikazujemo.... Da li će reći ono staro "uža Srbija", ili Srbija bez KiM, ili možda sa KiM.... To me živo interesuje... I što više o tome razmišljam, zaključujem da od kandidature nema ništa...

Mnogoseljanin

05.12.2011. 21:54

@Viganj - Najuža Srbija verovatno. Bez KiM, Vojvodine, Sandžaka, Presevske Doline, Marinkove Bare, itd.

Atanasije

05.12.2011. 23:19

@Viganj - U dobro pravcu ste posli da razmisljate, samo niste hrabri da misao zavrsite do kraja, jer vam je mozda suvise neverovatna. Kada sve povezete onda cete doci do ovoga zakljucka: Niti uza, niti najuza! Srbija ce nestati u potpunosti, to je zavrsni cilj! Mislite nije moguce? Zivi bili pa videli!

neko ko zna

06.12.2011. 14:44

@Viganj - u tom slucaj takvi kao vi siu sudjeni da budu robovi a u ti krajevi koje spominje poocece rat sta ces

Dimitrije

05.12.2011. 21:48

Eh, da je bog do, da švabe hoće da nas otkače i da se konačno ovo ludilo sa Europomom završi. Ali neće švaba, kad je švaba za Srbina nešto dobro uradio. Daće oni Kralju BiTi-ju kandidaturu pa makar bila preliminarna i predkvalifikaciona predkandidatura ali da se zove kandidatura, jer što bi oni njemu oduzeli mogućnost da nas izda i upropasti do kraja.

MatijaBG

05.12.2011. 21:56

Srbija ce dobiti status kandidata,ali po mom misljenju potpuno je svejedno sad ili u martu.Srbija mora da radi na reformama,da se uspostavi gradjanski sistem,da se korupcija i kriminal smanje i da se s Kosovom dogovori o pomirenju i da se pregovara o trajnom resenju tog pitanja.Medjutim najverovatnije ce Srbija dobiti uslovnu kandidaturu.Srbija je najvaznija drzava regije,a Evropa to zna.Nemacki stav je privremen i ima za cilj samo nase popustanje po pitanju Kosova.

Goran Ergarac

05.12.2011. 22:37

@MatijaBG - U pravu si. Samo se ne slažem da Nemačka zbog Kosova pritiska Srbiju. Mislim da nam mediji nisu rekli istinu jer ne smeju. Srbija mora rad svojih institucija uskladiti sa evropskom politikom a tu nam nije dobra situacija.

pera-nis

06.12.2011. 00:33

@MatijaBG - slazem se sa goranom i samo bi da dodam da nemacka, a i ostali, insistiraju na sigurnim granicama jer se tu radi o buducim granicama evropske unije. to je jedini razlog podrske stvaranju granica izmedju srbije i kosova. nisu nemci prijatelji siptara vec jedino resenje za problem siptara ( koji su problem broj jedan u eu) vide u izolaciji njih a ne srba. drzava kosovo resava taj problem jer bi kosovo u sastavu srbije i dalje imalo nesmetan pristup evropskoj uniji a samim tim i siptarski kriminal

Sava

05.12.2011. 22:13

Sa Hrvatskom su svojevremeno odpoceli pregovore a Gotovina jos nije bio u Hagu. Toliko o Nemackoj doslednosti, principima i moralu. Ako Srbiju odbiju ili joj daju "uslovni" status treba i zvanicno odustati od zahteva za prijem u EU!

Andric

06.12.2011. 06:41

@Sava - @EvropljaninTo ti mislis tako ali na tvoju zalost Srbija ce tek da procveta kad udje u EU.Pustimo mi Tadica neka radi svoj posao

Evropljanin

05.12.2011. 22:25

Dodjite treba nam robova. Smrdljivu industriju cemo vam prebaciti. Mi cemo sjediti za kompjuterima a vi cete krv da pi..te. I jos nesto nadjite kakav napusteni rudnik imamo puno atomskog smeca. Nas interesuje samo interes ha ha ha ha

Nikola

05.12.2011. 22:34

Pogledajte gore te tri face, te ljudine, koje treba da "odlucuju" o nasoj "evropskoj sudbini" ... Narocito ovog u sredini, sto nam meri vreme da li ce Tadic uspeti do petka da uputi jos koje "istorijsko izvinjenje", ispuniti podanicki zadatak ... Sjani su ...

Atanasije

05.12.2011. 23:13

Zao mi je sto sugrdjani ne mogu da procitaju Nemacku stampu, da se uvere koliko se to Nemacka "lomi" kao sto nebulozno tvrde gospoda iz Vecernih Novosti! Nemacka se lomi kao sto se lomila 1914, 1941, 1991 i 1999 kada su bili Srbi u pitanju. Jedino sta Nemacka lomi to su Srbi i to pogotovo od 1878!

Damir33

05.12.2011. 23:34

EU nikada, ziveo Sibir, jescemo korenje ako treba, ua evropejci, izdrzite braco...podrska braci srbima iz Danske!

Pecanac

05.12.2011. 23:50

mislim ,uslov za kandidata je bilo priznavanje granica,i cvrsto sam ubjedjen da ce Srbija dobit status kandidata,ali ali ali,sta ima Srbija od toga ???eh sad dolazi drugi korak, priznavanje Kosovskih dokumanata,diplome, itd itd onda EU popusti malo,eh pa dolazi trece ,da nebi nabrajao u svakom slucaju sam ubjedjen da ce dan doci, priznavanje Republike Kosova ili nema ulazka u EU,zivi bili pa vidjeli,pozzz

grax

05.12.2011. 23:50

Pa ljudi moji,do kada ce Srbija u svemu da bude jedinstven primer...sad tamo neki zamrznuti status,...jesi,a i nisi...Muka mi je vise od EvropeI nasihprosjaka od politicara.

Gvozden

06.12.2011. 02:37

Sigurno ima da dobijemo status kandidata- za pomocnika zamenika kandidata za clanstvo u EU,cim ispunimo jos samo 5oo-tinak uslova.

Mex

06.12.2011. 04:36

Cinimise da neces imati jos puno vremena da donosis tvoje nepopularne odluke i u buduce . Ne bar u moje ime a i svih Srba . Kakva je to demokratska diktatura ?? Tako je i broz donosio odluke dok nije unistio Srbiju i Srbstvo . Neznam koji to jos predsednik svoje drzave komentarise svoju diktaturu na takav nacin dok mu narod bez posla i gladuje .

Stefan

06.12.2011. 06:17

Na zalost sudbina srba na Kosovu je resena.Bice manjina na svojoj sopstvenoj zemlji pod rukovodstvom demokratsko-narkomanske vlasti, Pristine.Srbija ce dobiti kandidaturu i u momentu kada treba da bude i zvanican zlan EU, sama EU ce se raspasti. U prilog tome govori i sudbina svih zemalja koje su bile sastavljene na visenacionalnom principu. Primera ima mnogo, kako u Evropi tako i u svetu-Jugoslavija,SSSR, Cekoslovacka...Treba se okrenuti sebi, usavrsavati sebe,raditi na sebi,to je jedini put

Činić Čedomir

06.12.2011. 07:27

EU je familija koja ima politicku vrednost i znase ko je ko i ako je ne vidljiv!!!, rezim u srbiji trazi vidljiva priznanje za uspeh??? a sa druge strane EU trazi fleksibilnost!

ja sam

06.12.2011. 07:36

Хрватски ЕврО, кованИ новАц који је посвећен уласку Хрватске у Европску Унију 2013, када серија и треба да уђе у оптицај, на полеђини од 10 центи је споменик у Јасеновцу!

boban

06.12.2011. 08:24

Jer se pita ovaj narod u Srbiji,hocemo li mi u EU.To su nam pre bile zelje,sada mislim da nisu vise,izbledele su.Zakasnili smo sa ulazom u EU,zar ne vidite da ce se raspasti.

Kostadin Kojtić

06.12.2011. 08:34

Kada treba nešto pozitivno da se uradi po Srbiju, treba svi da se slože, za sve drugo dovoljno je da jedan koči. Hm?

MatijaBG

06.12.2011. 11:13

@neko-ko-vidi-od-gore-sve - Jos ako ti je medvedev dodelio rusko drzavljanstvo,zelje ce ti se ostvariti!

brane980

06.12.2011. 08:47

Jedna velika lakrdija.Umesto da dižemo svoju ekonomiju i standard pa da nas mole da uđemo u EU ovi naši zajunili,a dal znaju da tu misterioznu kandidaturu Turci vec maju 20 godina,a Makedonci 5 god.Pojma oni nemaju ni o cemu,najobicnija politicka ološ.

ljubica

06.12.2011. 09:33

I za Srbiju i za vrh EU bi najbolje bilo da se pitanje statusa Srbije kao kandidata odlozi za kraj 2012. god. Dobicemo novu vladu pa ce se onda sasvim sigurno znati zeli li Srbija uopste u EU, a i sa novom vladom ce moci da se pregovara i ona ce dogovoreno postovati. To isto ce vaziti i za EU. Za godinu dana niko danas pouzdano ne zna da li ce i u kakvom obliku postojati EU.

ljubinko

06.12.2011. 10:00

@ljubica - Pre ćeš ti da propadneš nego EU. I, keve ti, ne govori u ime cele Srbije već u ime te kombi-stranke koju zastupš.

citajte psihologiju

06.12.2011. 09:34

u psiholoskoj literaturi ima jedan podatak..o ljudim a koji vole da se izivljavaju..na zalost izgleda da ima i grupa koje vole da rade to isto...mrcvarenje sa statusom govori vise o te 3 zemlje Eu UK, nemacka i austrija nego tone i tone ispisanih eseja o germnskoj i anglosaksonskoj mrznji prema "varvarima"...i konacno oni ponizavaju vecinu u EU  koja zeli Srbiju u eU...jednim udarcem 2 muve..pravi neo nacisti...

Djole

06.12.2011. 09:44

Srbiju ce da prime u EU kad propadne euro i kad se raspadne EU. Vidite sta su napravili sa Grckom, doveli je pred bankrot i u ropski polozaj. Koliko vidim u svetskim medijima, svi beze iz EU, Englezi, Grci....

MatijaBG

06.12.2011. 10:52

@Djole - Koje ti to svetske medije pratis,nacionalne televizije Irana,Severne Koreje,citas Kurir i Pravdu ,a sve pred spavanje upotpunjujes Seseljevim bajkama?

ozren

06.12.2011. 11:45

@Djole - imas li ti Matija i jednog prijatelja u zivotu ako nemas vec djevojku pa da odes s njim da popijes kafu ne silazis s kompjutera...radis li ti ista pametno u zivotu...ponekad mi te je stvarno zao tesko je biti odbacen od svih zato si toliko frustiran

MatijaBG

06.12.2011. 12:53

@Djole - Ozrene,kako ti znas da sam ja stalno pored kompijutera?Nemam nijednog prijatelja,nemam devojku,imam decka,ne radim nista u zivotu,frustriran sam,odbacen sam,ali nemoj da me zalis,ja uzivam u svemu ,uzivam u svom zivotu!:))

Nenad Trifunovic

06.12.2011. 10:35

Kako je lepo rezirana, od strane Zapada i nasih "zutih", ova dramaticna predstava, da Srbija u fotofinisu dobije neku vrstu kandidature /uslovnu ili bezuslovnu/, koja nema nikakvo znacenje za ulazak u EU, bez odredjivanja datuma pocetka pregovora. Za ovo nistaS rbija ce napraviti jos dva odlucujuca koraka ka priznavanju nezavisnosti KiM, uspostavljanje granice i ucesce R. Kosovo na medjunarodnim skupovima. Ovakva predizborna podvala je vec vidjena na proslim izborima /Sporazum o pridr. i stab./

Bivsi evropejac

06.12.2011. 15:35

@Nenad Trifunovic - Hrlimo u susret Evropskoj Uniji da bismo ostvarili status kao clanica treceg reda, jer je klasifikacija clanica najavljena. Zasto se ne okrenemo unutrasnjem rastu i batalimo sva zamajavanja da ce nam svanuti kada se nadjemo u toliko ocekivanoj evropskoj porodici.

MatijaBG

06.12.2011. 10:53

Veliki dan za nasu Srbiju se blizi,veliki zagrljaj s demokratskom Evropom i veliki poraz tradicionalnih gubitnika.

Mia

06.12.2011. 11:24

Kakav će rezultat biti to ćemo videti u petak. Ako se Merkelova i dalje bude držala svog stava od kandidature neće biti ništa. No nadamo se da će do petka malo otopliti i da ćemo taj famoznoi status kandidata dobiti.

Milja

06.12.2011. 11:29

Ako je Borko Stefanović ugovorio da administravni prelaz budu granični prelazi , onda nema srtaha za kandidaturu. Čim se pominje granični prelaz onda se to radi o suverenoj državi, drugim rečima Kosovu je i zvanično priznata nezavisnost , tako da su ispunjeni svi uslovi za dobijanje statusa kandidata.

Petar I

06.12.2011. 11:35

Ako se pobjednici na hrvatskim izborima žele da se dokažu kao demokrate neka vrate Srbe kao narod u ustav, i daju autonomiju Republici Srpskoj Krajini koja ama baš nikad nije bila Hrvatska nego jedino odgovorna Caru i AustroUgarskoj.Kao što niti Slavonija a niti Dalmacija nisu bile Hrvatska. To možemo pročitati na tisuću mjesta u njihovoj historiji Kraljevina Hrvatska sa Kraljevinom Slavonijom i Kraljevinom Dalmacijom. No pokatoličavanjem i nasiljem nad njima postali su Hrvati.

ivan

06.12.2011. 16:08

@Petar I - ako su srbi bili konstitutivni u hrvatskoj, onda su to bili i hrvati, muslimani, slovenci i makedonci u srbiji...

dan osman

06.12.2011. 14:49

Status kandidata ? Šta onda ? Znam - verovatno cemo cekati još 20 godina pre nego što udjemo...

Zoran

06.12.2011. 15:11

Nasoj vlasti trebaju samo evropski fondovi nije vazno clan unije ili kandidat nacionalni interesi ne zanimaju nikoga

Srb

06.12.2011. 15:49

Evo saznajem da e podeliti EU na 17 bogatih država i na ostale eu države, koji možemo zamisliti koje su ili će biti. Čak i ako uđe Srbija jednom u EU pogodite u koji će deo_Vrh licemerstva. Farizeji. Rekao sam još davno.

MatijaBG

06.12.2011. 17:54

@Srb - Ovo je najbolji primer propagandistickog mozga koji je eto malo cuo poneki dnevnik,prelistao Seseljevu Veliku Srbiju i onda kucka komentare.Sta si ocekivao,da ce Srbija biti u grupi sa Nemackom,Francuskom i Britanijom....pa naravno da EU mora da se kategorise.To je za nas korisna stvar jer ce nas naterati da mislimo o sebi i da se saradnjom sa slicnima ,zajedno unapredjujemo.Srbija treba da se sa zemljama regije u svemu meri jer blizih nemamo i jedni drugima smo najvazniji.

IGOR--PANCEVO--SRBIJA

07.12.2011. 02:37

@Srb - Ljudi!! Pa da li mozete da verujete sta je MATIJA izjavio??!! ON..nekog optuzuje da ima tekstove koji su 'proizvod propagandistickog mozga"!????Koji nevidjeni cinizam i bezobrazluk!! Ako neko hiperprodukuje svoje propagandne antisrpske poruke ovde u tolikoj meri da samo sto se ne pretvore u SPAMOVANJE portala Novosti , onda je to ovaj anrisrpski propagandor MATIJA!!Gebles se u grobu prevrce sto nije doziveo pojavu MATIJE na internetu da uzme neki cas ili na kurs kod njega da ode!!

EU sila

06.12.2011. 18:20

mozda ce Merkel popustiti malo,pa da i od nas budu ljudi jednom,.kakvu grupu zasluzuje Srbija? Vrh verovatno !aahahahhahahha

srbce

06.12.2011. 18:26

Pa nismo sposobni bre da zivimo samostalno i kako treba,vode nas kao malu decu u zabaviste,gde da nas puste da sami upravljamo drzavom,mi bi odmah zaratili protiv planete,zato nas drze na lancu i drzace vecno

dran

06.12.2011. 19:30

Кад будемо писали ћирилицом, (пасоши, регистрације кола, судови, натписи над продавницама, називи улица, ..... итд...), тј. кад будемо поштовали себе тада ћемо постати чланови европске заједнице.

KRALJEVINA

06.12.2011. 19:45

i sta ce bit kad se dobije taj datum.... svima plata 2500 eura hahahahahahaha

Sale

06.12.2011. 21:15

Kuku ovom narodu.....A kada malo bolje razmislim, kakvi smo, nismo nista bolje ni zasluzili od toga da nas nema. A ovo je je sve samo rezija u kojoj Srbija gubi suverenitet nad Kosovom a DS dobija vetar u posrnula ledja. Opet ce se naci masa Srba koje ce uspeti da preveslaju kao X puta do sada. Ali sta da vam radim kada ste naivni do besvesti.