• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Moskvi novi protesti, nova hapšenja

Moskovska policija osujetila je večerašnji miting opozicije u centru grada, otvorila ulice za saobraćaj i privela oko 300 učesnika skupa. Uhapšeni opozicioni lideri pušteni na slobodu.

Trojica lidera vanparlamentarne opozicije koji su privedeni tokom večerašnjeg skupa u centru Moskve, zbog navodnog nameštanja izbornih rezultata, pušteni su na slobodu.

Lider partije Jabloko Sergej Mitrohin je na slobodi, a protiv njega neće biti podignuta prekršajna prijava, saopšteno je večeras iz njegove partije, dok će takođe oslobođeni Edvard Limonov biti prekršajno gonjen.

Jedan od lidera pokreta "Solidarnost" Boris Nemcov takođe je pušten, prenela je agencija Itar tass, pozivajući se na izvore u policiji.

"Priveden sam bez saopštavanja krivice, a potom pušten uz kiseo osmeh", kazao je Nemcov po izlasku iz policije.

Privedeni Mitrohin, lider partije Jabloko koja je osvojila više od 3,5 odsto glasova na izborima u nedelju, tvrdi da učesnici skupa nisu pozivali na nerede, nisu provocirali, niti su bili nasilni.

On se tokom boravka u policijskoj stanici oglasio na jednoj od društvenih mreža i napisao da "sedi sa Limonovim i diskutuje o političkoj situaciji u zemlji".

Prema sopstvenoj tvrdnji, Mitrohin je uhapšen jer je vikao "Dole vlada".

Ruski mediju jutros su javili da je više od 300 ljudi uhapšeno na sinoćnjem mitingu u Moskvi organizovanom protiv izborne pobede Jedinstvene Rusije, a među uhapšenima su i lider pokreta "Solidarnost" Ilja Jašin (28) i advokat i aktivista Aleksej Navaljni (35).

Moskovski sud osudio je danas Jašina na 15 dana zatvora zbog toga što nije poslušao naređena policije tokom jučerašnjih demonstracija u centru Moskve. Na 15 dana zatvora osuđen je i poznati bloger Navaljni.

Sudija Olga Borovkova ranije je već osudila Jašina na pet dana zatvora u januaru ove godine zbog učešća u mitingu za koji nije postojala dozvola vlasti.

Najavljeno je da će sudovi pokrenuti prekršajni postupak protiv 17 privedenih zbog učestvovanja na neodobrenom skupu.

Jedan od onih koji su juče uhapšeni, foreporter Aleksej Belov, rekao je portalu Gazeta da se u jednom od odeljenja policije nalazi 27 ljudi, još od sinoć, odnosno više od 18 sati.

Pri tom, kako je naveo, policija im ne daje ni vodu ni hranu, a odbili su i da jednom invalidu pozovu hitnu pomoć. Svi uhapšeni se terete za neisupunjavanje naređenja policije.

"Svi imamo visoko obrazovanje i nijednom nismo bili privođeni, što je veoma začudilo policiju", rekao je Belov, istakavši da su svi privedeni u vreme dozvoljenog mitinga, odnosno pre nego što su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon.

Demonstranti su sinoć uzvikivali "Vratite nam poštene izbore", "Rusija bez Putina", "Čurov (predsednik Centralne izborne komisije), vrati nam naše glasove", "Centralna izborna komisija - ministarstvo laži" i zviždali na pominjanje imena predsednika i premijera.

Jedan od organizatora skupa, Jašin, obratio se okupljenima, tvrdeći da je JR "nacrtala 15 miliona glasova" na izborima, navodeći da su izbori bili farsa i da je vladajuća partija zapravo poražena.

Kada su govornici pozvali demonstrante u protestnu šetnju prema Ljubjanki, gde se nalazi sedište službe bezbednosti FSB (nekada KGB), policija je postavila kordon i sprečila šetnju, a zatim je došlo do sukoba demonstranata i policije i počela su hapšenja.

Centar Moskve su celi dan obezbeđivale jake policijske snage, a analitičari smatraju da se takav miting, kako po broju ljudi, tako i po sastavu demonstranata, u Moskvi nije video od 1993. godine.

Demonstracije protiv pobede vladajuće Jedinstvene Rusije (JR) na parlamentarnim izborima održane su drugi dan zaredom, a poziv demonstrantima upućen je sa internet društvenih mreža.

Trijumfalni trg napustile su obe strane, kao i deo policije.

Policija u Sankt Peterburgu je saopštila da je takođe, tokom, kako navodi, nedozvoljenih protesta uhapšeno 200 osoba.



Ranije juče na Trgu revolucije u centru Moskve održan je skup pristalica Jedinstvene Rusije pod nazivom "Čista pobeda".

Više od 5.000 okupljenih, od kojih većina mladih ljudi, proslavilo je izbornu pobedu JR, uz velike mere obezbeđenja.

Omladinski lider Timur Prokopenko kazao je da to "nije samo pobeda JR, nego svih koji su okupljeni u Sveruski narodni front" i dodao: "Naša vlast nije samo u kancelarijama, nego i na ulicama".

Ruski premijer i kandidat za predsednika Vladimir Putin izjavio je danas da je vladajuća Jedinstvena Rusija na parlamentarnim izborima postigla lošije rezultate, jer je upravo ona odgovorna za situaciju u državi.

Putin je prilikom susreta sa funkcionerima JR kazao da je partija ispunjavala svoje obaveze i da su je "partijom prevaranata i lopova" nazivali najverovatnije po inerciji.

Putin je obećao da će u martu, posle predsedničkih izbora, obnoviti vladu i zameniti gubernatore.

Tokom septembarskog kongresa JR, Putin je saopštio da će za premijera postaviti aktuelnog predsednika Dmitrija Medvedeva, koji je juče obećao da će smeniti gubernatore u čijim je regionima ta partija postigla loše rezultate.

On je, ponovo, ocenio da je partija postigla "dobar uspeh", mada je na novim izborima dobila manje od 50 odsto, a na prethodnim 64 odsto glasova.

Prema obrađenih 99,99 odsto glasova birača sa nedeljnih parlamentarnih izbora, Jedinstvena Rusija osvojila je 49,3 odsto glasova, saopštio je danas predsednik ruske Centralne izborne komisije Vladimir Čurov.

To znači da će Jedinstvena Rusija u parlamentu od 450 mesta imati 238 poslanika.

Na drugom mestu je Komunistička partija sa 19,2 odsto, odnosno 92 poslanička mesta. Pravedna Rusija osvojila je 13,25 odsto, ili 64 mesta, a Liberalno demokratska partija 12 odsto glasova i 56 mesta.

Odziv birača iznosio je 60,2 odsto, saopštio je Čurov.

Predstavnici opozicionih partija izjavili su da su tokom glasanja kršena izborna pravila, a posmatrači OEBS-a naveli su da je kršenja bilo u prebrojavanju glasova i da je bilo slučajeva ubacivanja lažnih listića.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton danas je ocenila da izbori nisu bili pravedni.

Predsednik Dmitrij Medvedev, koji je bio nosilac liste Jedinstvena Rusija, i zamenik šefa predsedničke administracije Vladislav Surkov odbacili su te optužbe, ocenivši da su rezultati pravedni.

I Britanija je danas saopštila da postoji "više razloga za zabrinutost" u vezi izbora u Rusiji i pozvala na brzu i transparentnu istragu.

"Preliminarne ocene izbora za rusku Dumu posmatračke misije OEBS-a pokreću više razloga za zabrinutost," saopštio je britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington.

To su posebno "bliskost države i vladajuće stranke, ograničena konkurencija i nedostatak fer postupka," dodao je on, prenosi AFP.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u, saopštili su da su izbori namešteni u korist Jedinstvene Rusije, stranke premijera Vladimira Putina.

Ti zaključci ukazuju na potrebu da se izborna kršenja brzo i transparentno istraže i da se obezbedi da sve demokratske institucije, uključujući medije, civilno društvo i opozicione političke grupe slobodno deluju u Rusiji, dodao je britanski ministar.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image