Najnovije vesti
Vesti Politika
Nikolić i Vučić sve češće misle različito

Nikolić i Vučić sve češće misle različito

Razmimoilaženja lidera SNS Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića oko moguće koalicije sa SPS posle izbora nisu prva i postojala su i pre formiranje nove partije. Nije tajna da su dvojica političara imala različite stavove i oko Nikolićevog štrajka glađu, ali i, kako saznajemo, oko Zorana Cvijana, funkcionera naprednjaka koji se ovih dana u javnosti oglasio kao advokat Joce Amsterdama.

196030_0201-nikolic-vucic-foto-zoran-ilic
196030_0201-nikolic-vucic-foto-zoran-ilic
Vučić: „Zajedno smo svaki dan i svako jutro. Sukoba nema“
Vučić: „Zajedno smo svaki dan i svako jutro. Sukoba nema“

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, još nije odlučio ili to bar ne želi javno da saopšti, za šta će biti zadužen ukoliko Tomislav Nikolić dogovori koaliciju sa SPS posle izbora.

Saradnja sa SPS

Kako je obećao, u vladu sa socijalistima neće ući, a odustaće i od funkcije gradonačelnika Beograda, ukoliko mu za to bude bila potrebna podrška SPS. On za “Blic” kaže da će i u tim slučajevima “ostati verni član stranke”, kao i da je “jalov svaki pokušaj medija da napravi svađu između njega i Tome”.

- Verovatno i Tomislav misli isto što i ja o Ivici Dačiću i SPS, ali to ne govori jer je racionalniji od mene. Zna da će mu možda trebati ako želi da promeni Srbiju - kaže Vučić.

Iako, po sopstvenom priznaju, Aleksandar Vučić “voli Tomu Nikolića”, političke razlike između lidera naprednjaka postoje još dok su bili u SRS. O tom svedoči i činjenica da je sadašnji zamenik predsednika SNS danima razmišljao da li će ostati veran Šešelju ili će se prikloniti Nikoliću.

Nikolićev štrajk glađu

Nije tajna ni da se lideri naprednjaka nisu slagali oko štrajka glađu Tomislava Nikolića, koji je trebalo da rezultira vanrednim parlamentarnim izborima. U političkoj čaršiji mogle su se čuti kontradiktorne informacije, od toga da je štrajk bio Vučićeva ideja, kojom Nikolić nije bio oduševljen, pa do priča da ga je upravo on odgovarao od tog poteza. U svakom slučaju, izlazne strategije za neuspeh nije bilo, osim Vučićevog pokušaja da mitinzima dokaže koliko veliku podršku SNS ima. Rezultat nije bio dobar i govorio je da je posle štrajka glađu predsednika SNS popularnost stranke pala.

- Notorna je laž da sam ja Tomu nagovarao na štrajk glađu. Nikakvog sukoba između nas nema. Mi smo svako jutro i svaki dan zajedno - tvrdi Vučić.

Cvijan advokat Joce Amsterdama

Da postoje razlike između njega i Nikolića vezane za Zorana Cvijana, advokata Joce Amesterdama i člana SNS, Vučić priznaje, ali i navodi da se “one ne odnose na ono što mi mislimo”. O njegovom pravnom angažovanju imaju apsolutno isti stav, kaže on i dodaje da i neki članovi DS, kao što je Boško Ristić, “brane kriminalce, pa nikom ništa”.

- Cvijan je advokat, a advokati brane i kriminalce. I Nikolić i ja mislimo da je Joca Amsterdam kriminalac - navodi Vučić.

Ipak, izvor “Blica” kaže da Nikolić nije bio oduševljen idejom da u stranku dođe Zoran Cvijan, koji je prethodno bio zaposlen u kabinetu predsednika Srbije. Posle nedavne izjave Cvijana da je Joca Amsterdam “privrednik, koji će kad izađe iz zatvora sagraditi most gde država kaže da treba”, Nikolić je navodno pobesno.

- Nije znao kako će to objasniti javnosti. S jedne strane, njegov istaknuti funkcioner brani kriminalca, a s druge, priča da će se kad dođu na vlast boriti protiv kriminala - kaže naš izvor.

Odnos prema Americi i Rusiji

Sagovornici “Blica” navode još jednu razliku između dvojice lidera napredanjaka, od toga da je jedan bliži Rusiji, a drugi Americi. Nikolić ima odličnu saradnju sa Jedinstvenom Rusijom, na čijem kongresu je nedavno bio, a video se i sa Putinom, predsednikom te partije i ruskim premijerom.

- Vučić je sa druge strane bliži američkim političarima. Njegova ideja bila je da se angažuje Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD. On je takođe bio zaslužan da se sklopi posao sa jednom američkom marketinškom agencijom - kaže naš izvor.