Kada treba izgubiti nevinost?

Seks u adolescentskom periodu života utiče na razvoj mozga i izaziva psihičke probleme u odraslom dobu, upućuju nova istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2011.

21:30

Default images

Studija sprovedena na Univerzitetu u Ohaju koja je sprovedena na hrčcima, otkriva kako se društvena iskustva tokom adolescencije, dok je mozak još u razvoju, imaju brojne posledice.

Životinje koje su se parile ranije, u kasnijem dobu bile su depresivnije i imale manja reproduktivna tkiva, u odnosu na one koje su u seksualne odnose stupale kasnije ili nisu uopšte.

Naučnici naglašavaju da cilj istraživanja nije bio promovisanje tinejdžerske apstinencije i da se otkrića ne odnose obavezno i na ljude. Ipak, oni smatraju da uspostavljanje hormonalne ravnoteže u pubertetskom periodu može značajno da utiče na hormonalni status u odraslom dobu.

U Sjedinjenim Američkim Državama 13 odsto tinejdžera upušta se u heteroseksualne odnose, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

U proseku, prvi seks tinejdžeri imaju u 17. godini. Naučnici najavljuju još istraživanja na tom polju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: