Svet

0

Iznenađenje na izborima u Sloveniji

Autor: IJ

Izvor: Tanjug/Novi Magazin

Iznenađenje na izborima u Sloveniji

Pozitivna Slovenija, osnovana pre samo mesec i po, osvojila je 29,1 odsto glasova, dok je partija desnog centra Slovenačka demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše dobila 26,5 odsto glasova birača.

Prema tim rezultatima, Jankovićeva stranka će imati 28 poslanika od ukupno 90 u parlamentu, preneli su slovenački mediji.

Biračka mesta u Sloveniji zatvorena su u 20 časova, umesto u 19, zbog neregularnosti na biračkom mestu u Tržiču, saopštila je Izborna komisija.

Na izborima se bira 90 članova parlamenta od ukupno 1.300 kandidata za poslanike.

Janković je kazao da pobedu duguje dobroj orjentaciji stranke želji naroda da zemlju vodi biznismen.

"Imali smo eru Janeza Janše i eru Boruta Pahora, a sada narod želi efikasnu i demokratsku zemlju kojoj je sada potreban biznismen", rekao je Janković.

Pahor: Bolje od očekivanog

Odlazeći slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da je, prema prvim rezultatima, njegova stranka Socijalne demokrate (SD) osvojila 10,8 odsto glasova i ocenio da je taj rezultat bolji nego što je očekivao.

Na početku predizborne kampanje, izgledalo je da SD čak neće ući u parlament, rekao je Pahor.

Pahor, čija je vlada pala 20. septembra kada nije dobila poverenje u parlamentu, rekao je i da rezultat pokazuje da je narod svestan da je vodio vladu tokom teškog perioda.

Upitan o eventualnoj koaliciji sa strankom gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića "Pozitivna Slovenija", Pahor je rekao da će njegova stranka najpre raspravljati šta je dobro za narod.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR

sabo

Medju raznim i razjedinjenim strankama slovenacke orjentacije koje cine 70%, a kada je u pitanju slovenacki interes mogli su u koaliciji osvojiti i 70% glasaca, pa da vladaju, niko im pa ni Jankovic nije kriv za stanje koje je usledilo !? Fala Bogu da se bar negde Srbi sloze! Za Jankovica sigurno nisu glasali slovenacki Hrvati i muslimani!