Ponedeljak, 26.01.2009.

18:14

Gasprom za vansudsku kompenzaciju

"Gasprom" namerava da sa evropskim partnerima dogovori vansudske kompenzacije gubitaka prouzrokovanih obustavom isporuka gasa zbog rusko-ukrajinskog spora.

Izvor: Tanjug

Default images

Zamenik predsednika ruskog koncerna Aleksandar Medvedev rekao je u intervjuu slovačkom listu "Sme" da će se "Gasprom" striktno pridržavati svojih obaveza, koje su precizirane u ugovorima sa korisnicima, i zajedno sa partnerima odlučivati na koji način će otkloniti negativne posledice krize, uključujući i materijalne gubitke.

Stručnjaci "Gasporma" predviđaju mogućnost smanjenja cene prirodnog gasa u drugom kvartalu ove godine.

Cena za hiljadu kubnih metara ruske energetske sirovine za evropske potrošače biće "oko 280 dolara", najavio je Medvedev.

Mađarska: EU da traži naknadu

Članice Evropske unije koje su oštećene nedavnim gasnim sporom između Rusije i Ukrajine trebalo bi da zajednički zatraže kompenzaciju za štetu izazvanu prekidom u snabdevanju tim energentom, izjavio je danas mađarski premijer Ferenc Đurčanj.

"Sad kad je gasna kriza okončana, mora da se postavi pitanje: šta će biti sa štetom koju smo pretrpeli", rekao je Đurčanj dan uoči konferencije o gasnom projektu "Nabuko", koji se održava sutra u Budimpešti, preneo je Rojters.

"Mislim da bi bilo prikladno da mađarska vlada istraži mogućnost ulaganja tužbe za naknadu štete i Unija prikupi sve tužbe pojedinačnih zemalja, kako bi kasnije preduzela jedinstvenu meru", istakao je premijer Mađarske.

Đurčanj je dodao da će se i o tome razgovarati na sutrašnjoj konferenciji o projektu izgradnje gasovoda "Nabuko", koji bi gas iz Kaspijskog basena trebalo da doprema u Evropu, zaobilezeći Rusiju i Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: