Svet

Petak, 02.12.2011.

15:19

Španija: Nezaposleno 4,42 mil ljudi

Broj nezaposlenih u Španiji porastao je na petnaestogodišnji maksimum u novembru i dostigao 4,42 milona ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo rada u Madridu.

Izvor: Tanjug

Default images

U saopštenju se navodi da je u novembru broj nezaposlenih na mesečnom nivou uvećan za 59.536 građana, i da je sadašnja nezaposlenost nezabeležena od 1996, prenela je agencija AFP.

Rast broja nezaposlenih doprineo je velikim izazovima sa kojima se suočava konzervativna Narodna partija, koja je na izborima 20. novembra pobedila vladajuće socijaliste, uz obećanje da će popraviti finansijsku i ekonomsku situaciju u zemlji.

Lider Narodne partije Marijano Rahoj stupiće na funkciju premijera 21. decembra, nakon što njegov program bude izglasan u parlamentu, u kome njegova stranka ima apsolutnu većinu.

Rahoj je obećao da će nezaposlenost biti prvi prioritet nove vlade, ali se takodje obavezao da će sprovesti mere štednje s ciljem smanjenja javnog deficita.

Nacionalni institut za statistiku, čiji se metod računanja razlikuje od onog koji koristi Ministarstvo rada, naveo je da je broj nezaposlenih u trećem kvartalu porastao na 4.978 miliona sa 4,834 iz prethodnog tromesečja.

Prema tim podacima, stopa nezaposlenosti u Španiji je u trećem kvartalu skočila na petnaestogodišnji maksimum od 21,52 odsto, što je najveći nivo u velikim industrijalizovanim državama.

Španija se mučila da pronadje radna mesta za milione ljudi koji su ostali bez posla 2008, kada je pukao "balon nekretnina". Ciljna stopa nezaposlenosti odlazeće vlade od 19,8 odsto sada deluje nedostižno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

5 h

Podeli: