Dvojica Nišlija prave makete kuća i diorame

Izvor: TvojPortal.com, 02.Dec.2011, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica Nišlija prave makete kuća i diorame

Izvor:Južnevesti Dalibor i Darko Žikić iz Niša prave makete kuća i diorame, uglavnom u nemačkom stilu gradnje. Želja ovih momaka je da uskoro počnu da prave kuće autentične za podneblje Srbije.


Maketarstvo ili pravljenje maketa građevina je hobi kojim su ova dva momka počela da se bave relativno skoro, od 2010. godine. Sve je počelo od njihove želje da naprave veliku maketu grada sa železničkom stanicom.
    - Kod nas je još od detinjstva postojala >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << želja da napravimo maketu grada sa železnicom, automobilima, kamionima, ali iz više razloga smo odložili realizaciju tog projekta za kasnije. Početkom 2010. godine surfujući Internetom naleteli smo na prelepu maketu, koja nam je probudila maštu i želju da napravimo naše makete - rekao je Dalibor.
s
Slušajući instrukcije iskusnijih maketara i usmeravajući se njihovim savetima, ali i kritikama, počeli su izradu prve građevine železničke stanice, a ubrzo su počeli da prave i ostale građevine.
Svaki deo na maketi rađen je ručno, a za izradu maketa koriste razne meterijale. Osnovu makete i još neke delove izrađuju od tvrdo presovanog kartona različitih debljina, hamer papira u različitim bojama, a kao farbu koriste tempere, različite vrste lepka i veziva. Materijale kupuju u Nišu u radnjama specijalizovanim za prodaju umetničkog materijala i opreme za studente arhitekture.
    - Svaka maketa je bila za nijansu lepša i kvalitetnija od prethodne. Od samog početka cilj nam je da veći deo makete uradimo sami i zbog finansija i zbog same želje da veliki deo nje bude naš ručni rad - dodaje Dalibor.
Pored osnovnih materijala upotrebljavaju i najrazličitije stvari koje im pomažu da maketa izgleda što uverljivije. Ipak, ono što maketi daje posebnu čar nisu samo materijal i boja.
    - Najznačajniji faktor za dobru maketu je strpljenje i koncentracija. Bez toga je nemoguće odraditi dobru i kvalitetnu maketu. Na početku izrade svake makete imamo cilj da je uradimo što realnije i kvalitetnije. Za sada smo, nadam se, ispunili to, iako će svaka građevina dobiti još detalja pre postaljvanja na maketu - kaže Dalibor.
d
Neke makete rađene su po narudžbini, ali većina njih je na polici i čeka svoje mesto na budućoj velikoj maketi. Pored maketa, ova dvojica momaka prave i diorame. To su površine, manjih ili većih dimenzija, koja treba da predstave neku situaciju u određenom momentu ili da istaknu lepotu nekog modela kamiona ili automobila, a ponekad predstavlja i neki isečak iz prirode ili realnog života.
    - Prezadovoljni smo njima kao i njihovi novi vlasnici. Koristili smo se najrazličitijim materijalima kako bi sve to izgledalo što realnije. Veoma je značajno da ona sadrži što veći broj detalja koji joj daju potpuniji i realniji izgled, kako bi se situacija prikazala u u najboljem svetlu, što je cilj na samom početku izrade diorame - istakao je Dalibor.

nišmaketediorame

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Dvojica Nišlija prave makete kuća i diorame

Izvor: JužneVesti.com, 02.Dec.2011

Dalibor i Darko Žikić prave makete kuća i diorame, uglavnom u nemačkom stilu gradnje. Želja ovih momaka je da prave i kuće autentične za Srbiju.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.