Nove Karlovce tamošnji žitelji, oni stariji, od milošte zovu Sase. Selo pripada prosperitetnoj opštini Inđija. I vidi se, stvarno, od Inđije kad se pođe, fabrike kao da su po njivama preko noći nikle.

Kupuju zemljište Nemci, Rusi… Šorovi su saski pravi ko lenjiri. Ali, ne bi to u Sremu bilo kad se meštani ne bi na ćoškovima i klupama sastajali, onako lagano, posle ručka, i dokonali prilike i neprilike seoske.

– Mlogo štogod imam kasti sinko, al promeni mi ime, lakše ću lajati… – počinje priču vremešni deda Paja.

– Zašto…?

– Lepo, tako… Jest da se vlast promenila, al mi ovdena, d’izvineš, prdimo teget, ko i za vreme Titića i njegove vlasti.

– A što to tvoje selo stalno zoveš „naj“?

– Onomad, bio ovde onaj sa televizije, Kamenko, što nam govori kad će kiša, kad će sneg, kanda mi ne znamo. E, vi’š, pito on neke babe u Sasama, kako se prave kolači na kurzovini. Bogo moj, kad se babe rastandrkaše, ne znaš koja je bolja domaćica, te ovako, te onako, a iz rerne kolači sve se smeju. Kako se to kolači smeju u rerni, na 200 stepeni. Sve su one „naj“ domaćice, ko i naši bivši, i sadašnji političari. U Sasama ti je sve „naj“: Sasani su najpametniji i najglupaviji, najlepši, najbogatiji, najsiromašniji, najzajebaniji, najjači, najpošteniji i najnepošteniji, najlopovi, najpravoslavci, najkomunisti, i mlogo drugo „naj“, sinko moj. Pa što da se ne zovemo „naj“! Sunce ti lilavsko, i ja sam ti naj deda Paja.

– Lepih godina imaš, deda. Pričaj nam „od kadgod“…

– E, sinko baš ću ti i kazati sad! Pre Hitlera ovde u Sasama beše oko šes hiljada duša. U našoj opštini radilo je oko desetak opštinara sve karlovački đaci, gimnazijalci. Osnovaše i fuzbal još ‘22. a i Sokolanu, tu di je sad Dom kulture, pa Kulturno-umetničko društvo… I oni su bili „naj“, sine moj, da ti kažem… Prođe i rat, dođoše komunci pa hajd u zadrugu, pa kuluči radni narode, od zore do zore. Po tavanima domaćina zaređaše svinjari, bašibozluk i proletarijat pa nas proglasiše kulacima i uzeše sve. I to sve uz pesmu: „Peru na banderu“. Pobegao narod iz crkve, oterali popa iz škole i postadoše oni, najkomunisti. Samo nek je naj. Imamo i desetak najodbornika iz raznih najpartija sa četir ili najviše šes razreda osnovne škole. Nazdravlje, napredovali smo, sinovče. Crkva nam je izgrađena 1793. a i škola onomad proslavila 250 godina postojanja. I to ti je sinovče, moje selo „naj“, a u selu „naj“ – undertnajn!

– A šta ti je, deda, to under…?

Nešto švapski, bem li ga, samo znam da je nešto istumbano natraške i haos, a tako nam je i u državi, pa nek se i ona zove underertnajn!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari