Ponedeljak, 26.01.2009.

11:31

Slovenija o deblokadi Hrvatske

Slovenija bi u narednim sedmicama mogla da skine blokadu sa pristupnih pregovora Hrvatske sa EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Medijacija treće strane bi pri tom pomogla. Verovatno bi to mogao biti jedini odgovor za rešenje tog pitanja", rekao je Žbogar u Briselu, objavljeno je na sajtu RTV Slovenija. Slovenački ministar je naglasio da svi žele da Hrvatska zaključi pregovore još ove godine i da bi Zagreb istovremeno morao i da pregovara i sa Ljubljanom.

Prema rečima šefa slovenačke diplomatije, koji učestvuje na zasedanju Saveta ministara EU u Briselu, postupak pred međunarodnim sudom bio bi predug, a nedostatak poverenja između Zagreba i Ljubljane onemogućio bi napredak bilateralnih pregovora.

Žbogar, međutim, dodaje da, iako bi medijacija bila pravi put, Slovenija još nije donela konačnu odluku o tome, jer je potrebno "dogovoriti se o operativnom okviru delovanja takve komisije, kao i o sadržajnim faktorima, koji bi doveli do sporazuma i Hrvatskoj omogućili nastavak pregovora".

Sanader: Hrvatsku tretirati kao Sloveniju

Pregovori Hrvatske o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji moraju da budu odvojeni od graničnog spora sa Slovenijom, jer ne dolazi u obzir da se Hrvatska tretira drugačijim merilima nego Slovenija kada je ulazila u Uniju, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je nakon današnjeg susreta sa pokrajinskim šefom Donje Austrije Ervinom Trelom rekao da granično pitanje Hrvatske i Slovenije treba da konačno bude skinuto s dnevnog reda evropskih pregovora.

"Treba odvojiti pregovore Hrvatske s EU od bilateralnog pitanja granice sa Slovenijom. Ono je otvoreno od vremena raspada Jugoslavije i zašto se sad postavlja? Da bi se blokiralo Hrvatsku", zaključio je hrvatski premijer.

On je dodao da "ne dolazi u obzir da Hrvatska bude tretirana drugačijim merilima nego što je bila tretirana Slovenija kada je pre pet godina ulazila u Evropsku uniju", rekao je Sanader novinarima nakon sastanka s Trelom.

Sanader je dodao da Hrvatska pozdravlja uključivanje Evropske komisije u rešavanje slovenačke blokade, ali da o sadržaju prošlonedeljnih razgovora s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom ne može da javno govori, jer su se tako dve strane dogovorile s Evropskom komisijom.

Kao najvažnije pitanje premijer Sanader je istakao da "Hrvatska poštuje sve međunarodne konvencije koje je potpisala, kao i Slovenija, i da je spremna da izađe pred Međunarodni sud pravde ili neku drugu međunarodnu instituciju gde će se poštovati sve konvencije UN i ostale međunarodne konvencije".

Pre nepunih godinu i po, podsetio je Sanader, dve vlade su donele odluku koju su podržale opozicione stranke obe zemlje, da se izađe pred Međunarodni sud pravde i da parlamenti unapred prihvate njegovu presudu.

Podrška Hrvatskoj u NATO

Odbor za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta, danas je, sa razlikom od samo tri glasa podržao ratifikaciju protokola o ulasku Hrvatske u NATO. Danas će biti održana i sednica parlamenta, na kojoj se očekuje da će Slovenija ipak podržati ratifikaciju tog protokola.

Poslanici vladajuće koalicije su, na današnjoj sednici odbora, podržali predlog o ratifikaciji, jer su utvrdili da u dokumentaciji koju je Hrvatska priložila nema spornih dokumenata, odnosno dokumenata koji bi prejudicirali rešenja otvorenih graničnih pitanja Slovenije i Hrvatske.

Poslanici su naglasili i da je ulazak Hrvatske u NATO od strateškog značaja za Sloveniju, jer će to ojačati i stabilnost u regiji.

Slovenačka narodnjačka stranka i Slovenačka nacionalna stranka, obe u opoziciji, se i dalje protive ratifikaciji protokola, dok lider nacionalne stranke, Zmago Jelinčič Plemeniti i dalje preti referendumom o tom pitanju, ukoliko danas parlament ratifikuje pristupni protokol Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: