Policija je u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) uhapsila u Negotinu Momčila Arlova iz Kosovske Mitrovice i Vuka Mitrovića iz Kladova, koji su osumnjičeni za nedozvoljeno držanje oružja, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.


Kako je istakao, Arlov se nije izjašnjavao kao član nevladine organizacije, kako je to objavljeno u medijima.

– Ceo slučaj je obrađivala BIA, a policija je asistirala i obavila svoj deo posla – rekao je Dačić novinarima.

Momčilo Arlov je programski direktor Centra za razvoj civilnog društva u Kosovskoj Mitrovici, a Vuk Mitrović, njegov saradnik u istoj kancelariji koju deli više NVO u Mitrovici, a koje se nalaze u zgradi gde su i zvaničnici UN. Oni su uhapšeni početkom novembra, njima je određen pritvor do 30 dana i smešteni su u Okružni zatvor u Negotinu.

– Pokrenuta je istraga protiv Momčila Arlova iz Kosovske Mitrovice i Vuka Mitrovića iz Kladova sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i nošenja oružja i eksploziva. Arlov se trenutno nalazi u specijalnoj zatvorskoj bolnici zbog sudsko-psihijatrijskog veštačenja, a pošto uskoro ističe pritvor, predložio sam da se isti produži za još mesec dana – rekao je Tomislav Milojković, istražni sudija Višeg suda u Negotinu.

Mitrovićev advokat Dejan Petrikić rekao je da je njegov klijent negirao krivično delo, kao i učešće u ovom krivičnom delu.

Njihovo hapšenje iznenadilo je stanovnike Kosovske Mitrovice i nevladin sektor u tom gradu. Naši sagovornici dodaju i da je Centar za razvoj civilnog društva u Kosovskoj Mitrovici jedna od najozbiljnijih organizacija tog tipa na Kosovu, a Arlov i Mitrović su dobro poznati srpskoj zajednici na severu Kosova, jer već godinama rade u nevladinom sektoru i sproveli su niz dobrih projekata.

O njihovom hapšenju u Srbiji, pojavile su se brojne spekulacije i nagađanja u Kosovskoj Mitrovici, od toga da je oružje namenjeno Srbima na barikadama, do onih da je ono bilo namenjeno za prodaju Albancima sa juga Kosovske Mitrovice. Ne zna se ni količina oružja, koje je zaplenjeno, tako da se spekuliše brojkom od pet, šest pištolja, kalašnjikova, pa do zolja i protivtenkovskih mina.

Interesantno je da su i Arlovljev i Mitrovićev automobil u Kosovskoj Mitrovici i ne zna se koje vozilo su koristili za prevoz tog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari