Izjava predsednika Borisa Tadića o povlačenju Srba s barikada na severu Kosova, kao i tok dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, zahtevaju skupštinsku raspravu, na kojoj bi se razmotrila promena državne politike prema KiM, smatraju Liberalno-demokratska partija i Srpska radikalna stranka, mada sa potpuno drugačijim motivima. Naprednjaci deluju neodlučno, dok iz vladajuće koalicije poručuju da, što se vlasti tiče, politika nije promenjena.


Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je Tadić pozivom Srbima s KiM prekršio, između ostalog, poslednju deklaraciju parlamenta kojom se insistira da se stanje na prelazima Jarinje i Brnjak vrati na ono od pre 25. jula. „Narodna skupština jedina može da donese odluku o promeni politike prema Kosovu, a ovakvim potezima predsednika države parlament je potpuno marginalizovan, pri čemu su suspendovani Ustav i zakoni. Takođe, Skupština nije raspravljala o izveštaju o radu tima za pregovore s Prištinom. Nova deklaracija o KiM nije doneta, ne samo zbog većine koju vlast ne bi imala, jer je poslanici s Kosova ne bi podržali, već i zato što su tri ambasade u Beogradu – SAD , Francuska i Nemačka, preporučile da se ona ne donosi. Samo parlament može da menja politiku i verifikuje sve odluke pregovaračkog tima, od katastra, preko matičnih knjiga, diploma, do prelaza“, kaže Todorović.

Čedomir Jovanović, predsednik LDP, takođe smatra da parlament, posle Tadićevog poziva na uklanjanje barikada, treba da utvrdi novu politiku i jasan plan za Kosovo.

„Izjava predsednika Republike i više je od onoga što od njega možemo očekivati, ali i premalo da bi se obezbedila nova politika koja je potrebna našem društvu“, kaže Jovanović i dodaje da je potreban ozbiljan razgovor u Skupštini i formulisanje politike koja bi zamenila onu koja je prethodna četiri meseca gurala Srbe na severu Kosova u konstantan sukob sa Euleksom i Kforom i žrtvovala evropsku budućnost Srbije.

„Dobro je što je Tadić smogao snage i konačno progovorio o barikadama na način na koji je trebalo da govori od početka, ali njegov maksimum je premalo za Srbiju. Potrebe našeg društva veće su od jedne rečenice na konferenciji za novinare koja je ostala bez efekta. To je ono što je poražavajuće“, upozorio je Jovanović, napominjući da je pitanje šta se Srbima na severu nudi umesto barikade.

Na pitanje Danasa da li bi parlament Srbije trebalo da verifikuje promenu državne politike prema KiM, lider naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da on i ne zna šta je državna politika. „Niko iz države nigde nije zapisao ništa o politici prema Kosovu, tako da mi politiku, koju je verifikovao parlament, uopšte i nemamo. Jedino imamo više puta ponovljenu rečenici da nećemo priznati nezavisnost Kosova“, kaže Nikolić za Danas. Predsednik SNS kaže i da niko u Narodnoj skupštini uopšte nije video sporazume s Prištinom iz Brisela. „Mogli smo bar da ih vidimo, ako ne i da ih overimo. Svaki od tih dogovora morao je biti potvrđen u Skupštini Srbije“, objašnjava Nikolić i zaključuje da mu nije jasno „koliku cenu je Boris Tadić spreman da plati u tuđe ime kako bi preživeo 9. decembar“.

Za razliku od opozicije, šefica poslanika ZES Nada Kolundžija smatra da nema potrebe da parlament Srbije zaseda. „Ne znam koju vrstu odluke bi Skupština trebalo da donese, s obzirom na to da nije urađeno ništa što bi poništilo prethodne stavove parlamenta“, kaže Kolundžija i zaključuje da Tadićeva poruka nije zaokret u politici, već „samo odgovornost za bezbednost ljudi“.

Nije prvi put

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, ukazuje za Danas da Skupština Srbije može da donese neku vrstu deklaracije ili rezolucije kojom bi potvrdila, odnosno saopštila da je državna politika prema Kosovu promenjena na osnovu izjave predsednika Tadića. „Međutim, lično ne verujem da bi do toga moglo da dođe, jer bi potvrda parlamenta dala ogroman prostor opoziciji, koja bi od takve odluke napravila veliku temu“, ističe Popović. On podseća da je 2005. predsednik Tadić pozvao Srbe da izađu na kosovske izbore, iako to nije bila i odluka parlamenta. J. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari