Utorak, 29.11.2011.

00:13

Autonomija APV u predizborne svrhe

Oštri zagovornici autonomije Vojvodini traže siguran adut za izbore, iako nisu velike šanse da se takva predviđanja i ostvare.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Nameru da se, posle osam godina, vrati u politiku, dr Dragan Veselinov je, izgleda, objavio tezom da Vojvodini hitno treba na referendumu dati priliku da postane republika, ”jer su pokrajina i Srbija, zapravo, dve države”.

Veselinov, danas profesor političke ekonomije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, devedesetih i posle petooktobarskih događaja bio je uz Nenada Čanka i Miodraga Isakova, vodeći zagovornik ”najvišeg stepena vojvođanske autonomije”.

Povukao se iz politike i s mesta ministra poljoprivrede 2003. godine, posle saobraćajke koju je izazvao njegov vozač.

“Vraćam li se u političke vode, pitajte me za nekoliko nedelja, tada će sve biti mnogo jasnije”, rekao je Veselinov, ne precizirajući ni da li će oživeti svoju ”Koaliciju Vojvodine” ili osnovati novu stranku.

Ni Miodrag Isakov, nekadašnji predsednik Reformista Vojvodine, potpredsednik Vlade Srbije, a do 2004. godine ambasador u Izraelu, nije potpuno digao ruke od politike.

“Ne bih osnivao nekakvu novu stranku. Voljan sam da pomognem mojim reformistima, da ih poguram maksimalno kako bi Vojvodina dobila još veću autonomiju”, rekao je Isakov.

Igor Mirović, lider vojvođanskih naprednjaka, upozorava da ”separatizam u Vojvodini ponovo diže glavu” i podseća da u Statutu postoji odrednica o referendumu.

“Odredba se ne odnosi na ustavni položaj APV, ali sve je očiglednije da bi ona u datom trenutku mogla da bude upotrebljena kao pravni osnov za održavanje referenduma na bilo koju temu”, kaže Mirović.

Kako god da uradi Veselinov i Isakov, zbog toga ne brine aktuelna vlast u Vojvodini. Pokrajinski čelnici poručuju da se bave budžetom, te kako kažu, ”nemaju vremena da prebiraju po izjavama dokonih, bivših političara”.

U vrhu DS veruju, takođe, da naredne godine autonomaške stranke ne mogu da očekuju više glasova nego ranije, ali ne kriju da ih ne žele u koaliciji.

Posebno je zanimljivo da ni u LSV nisu oduševljeni predlogom Veselinova o referendumu, mada stranka Nenada Čanka u svom programu i dalje ima ”Vojvodinu republiku”.

“Referendum je legitimna stvar, ali u ovom trenutku takve izjave samo nepotrebno dižu tenziju. Mi tražimo preuređenje cele države Srbije u čijem sastavu bi Vojvodina bila republika”, kaže zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i objašnjava da se LSV i Veselinov ne zalažu za istu republiku.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović procenjuje da bi autonomaška struja mogla da osvoji neki procenat glasova više nego ranije, ali ništa ozbiljnije od toga. Međutim, veruje da je ne treba potcenjivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: