9. decembar simboličan ili ključan?

Uoči 9. decembra kada Savet ministara EU odlučuje o tome da li će Srbiji dati status kandidata, u javnosti se sve više polemiše da li je to "Dan D" za Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2011.

22:45

Default images

Da li je 9. decembar najznačajniji datum za zemlju i da li bi ne dobijanje statusa kandidata za Srbiju bio smak sveta bile su teme Utiska nedelje. Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kaže da dilema da li će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata za EU ne bi postojala da nema krize na severu Kosova.

"Kriza na severu Kosova je izvesnost 9. decembra, zbog svega što je do sada urađeno, unela neizvesnost, jer pojedine zemlje, kao što je Nemačka, očekuju vidljive rezultate u procesu njenog rešavanja", kaže Nada Kolundžija.

Ona je navela da postoje nagoveštaji da neke zemlje članice EU od Srbije očekuju i nešto mimo onoga što je u izveštaju Evropske komisije , odnosno nastavak dijaloga sa Prištinom i ostvarivanje onoga što je dogovoreno.

"Verujem da će EU pokazati da prepoznaje šta je Srbija uradila i da će odluka o statusu kandidata biti pozitivna, iako sam svesna da postoje zemlje koje vrlo specifično mere šta je to što je napredak u dijalogu i šta je to što je implementacija", dodala je Kolundžija.

Ona smatra da bi odlučivanje o zahtevu Srbije o statusu kandidata eventualno moglo biti pomereno za neki mesec, kako bi se sagledao napredak u pregovorima Beograda i Prištine i realizaciji postignutih dogovora.

Kolundžija je kao netačnu odbacila mogućnost da je evropski proces ugrožen zbog toga što Srbija insistira da se problemi rešavaju dijalogom, naglasivši da Srbija na Kosovu i Metohiji ima legitimne interese.

Ona je dodala da bi prihvatanjem Ahtisarijevog plana Srbija priznala nezavisnost Kosova i izgubila mogućnost da te interese brani i ne bi imala utucaj na položaj Srba, njihov povratak, pitanja kulturne baštine. Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa smatra da je 9. decembar dramatičan dan. On kaže da je nacionalni interes Srbije da uđe EU jer će samo tako mladi želeti da ostanu u Srbiji, da se školuju i obrazuju.

Utisak: A ovi sa Kosova?

Dereta: Oni će u Rusiju.... To je gruba šala, ali i manipulacija kao deo igre i želje da se zamažu oči, da se uplaše kako ne bi smeli da iskažu šta je njihov interes.

Međutim, analitičar Slobodan Antonić kaže da 9. decembar ima samo simboličku vrednost i da se posle njega ništa dramatično neće promeniti.

"Neće se promeniti nezaposlenost, nekultura, korupcija, naš status se neće promeniti u korišćenju fondova. Ali je simbolički važna stvar. Čak važnije za Brisel nego za Beograd", kaže Antonić.

Evropska komisija je 12. oktobra donela mišljenje i preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU. O tome kao i preporukama za druge zemlje zapadnog Balkana, Savet ministara EU odluke će doneti u petak 9. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: