Vesti

0

Napadnuta gej osoba

Autor: MP

Izvor: Novi magazin

Napadnuta gej osoba

Napad se dogodio u noći između 25. i 26. novembra nedaleko od Trga Republike, a M.P. (26) je napadnut kad je izašao iz pekare i krenuo ka obližnjoj stanici noćnog gradskog prevoza. Njemu je tada mlađi muškarac u društvu još dva mladića počeo da dobacuje: “Plavušanu! Alo, pederu, gde si pošao”.

Kada mu je M.P. rekao da ga ostavi na miru i nastavio dalje, mladić ga je uz salvu psovki i homofobičnih uvreda više puta napao najpre ga šutnuvši u leđa, a zatim ga udarajući pesnicama po glavi.

GSA je navela da na čitav napad koji je trajao nekoliko minuta, niko od prolaznika i ljudi koji su čekali autobus nije reagovao, što se ponavlja po ko zna koji put i postaje pravilo kod ovakvih slučajeva.

Pošto je M.P. pozvao policiju, ona je došla posle desetak minuta i na licu mesta saslušala prvog napadača, dok su ostali u međuvremenu pobegli, piše u saopštenju GSA. Napadač je zatim odveden u policijsku stanicu, a M.P u Urgentni centar gde mu je ustanovljena kontuzija glave i lica uz izražene podlive iznad i ispod levog oka.

Prema saopštenju GSA, policija je napadača na kraju pustila i protiv njega podnela samo prekršajnu prijavu.

GSA je izrazila zabrinutost zbog činjenice da ni posle više od mesec dana od pokušaja ubistva devojke koja je nosila majicu sa obeležjima Parade ponosa i protesta protiv nasilja „Dosta je!“ Vlada Srbije nije formirala međuresornu komisiju koja će se baviti izradom nacionalnog programa za sistemsku borbu protiv nasilja i diskriminacije kao što je obećala.

"Sve je više očigledno da se napadi i fizičko nasilje nad LGBT populacijom dešavaju svakodnevno preko cele godine i da se broj tih napada povećava. Zato GSA poziva Vladu Republike Srbije i druge državne organe, a posebno policiju i pravosuđe da pod hitno krenu u donošenje i primenu sistemskih mera za smanjenje nasilja nad LGBT populacijom i drugim manjinskim grupama", navedeno je u saopštenju.

Ta organizacija takođe traži da se pod hitno donesu izmene Krivičnog zakona i da se uvede institut zločina iz mržnje kojim bi se teže kažnjavala krivična dela koja za motiv imaju seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo žrtava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR