Srbija

Petak, 25.11.2011.

21:21

Spas od krize leži što dalje od EU

Da bi što bezbolnije preživela krizu koja potresa same temelje Evrope, Srbija mora da se okrene tržištima Rusije, Belorusije, Kine, Kazahstana, Turske i Brazila

Izvor: Press

Default images

Kako kažu eksperti, to su ogromna tržišta, privrede tih zemalja beleže konstantan i veliki rast, a Srbija sa njima uglavnom ima povoljne trgovinske sporazume.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefora ocenjuje da je šansa srpske ekonomije upravo na istočnim tržištima.

On navodi da je "Srbija u trgovini veoma zavisna od Evrope, što je logično, jer je u pitanju veliko, bogato i geografski blisko tržište, ali ako ono usporava, trebalo bi tražiti šansu na Istoku, posebno u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini, kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan..." "Njihove ekonomije brzo rastu, a procenat izvoza Srbije u te države vrlo je nizak i ostavlja veliki prostor za plasman srpskih proizvoda. Srbija svakako treba da nastavi da izvozi u Evropu i uporedo da traži šansu da poveća prisustvo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Brazilu i drugim zemljama koje imaju visok rast", preporučio je Brefor.

Mada Srbija sa pomenutih tržišta više uvozi nego što izvozi, ekonomista Miroslav Zdravković kaže da to nije prepreka, već prednost, i podseća da sa njima imamo sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini.

"Radi se o brzo rastućim i velikim tržištima na koja se može prodati bilo šta što se proizvodi u Srbiji. Međutim, da bi se znatno povećao izvoz, posebno u Kinu, Kazahstan i Brazil, neophodan je klasterski, zajednički nastup. To znači da je potrebno udruživanje istih ili sličnih proizvođača da bi zajedno nastupili i tako smanjili troškove marketinga i transporta. Grupisani preko, na primer, privredne komore, proizvođači nameštaja, namenske industrije, voćari, kao i prehrambena industrija, imali bi svetliju budućnost", objašnjava Zdravković.

On navodi da su "Ju-Es stil" i NIS vodeći korisnici sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom. Šansa je, kaže Zdravković, i Poljska, koja je veliko tržište, a tamo takođe imamo mali izvoz.

"To što smo u deficitu u trgovini sa istočnim zemljama nije negativan signal jer taj minus možemo da eliminišemo. Dešavanja u Evropi već utiču na nas, zato što pada izvoz u Italiju i pitanje je trenutka kada će takva tendencija početi i u trgovini sa drugim zemljama. Pomenuo bih još i Saudijsku Arabiju, koja je veliki izvoznik nafte, ali je u strahovitom deficitu sa hranom", navodi Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

16 h

Podeli: