Izvor: B92

Južnokorejska prestonica, Seul, našla se na čelu rang liste "najpametnijih" gradova sveta, koju je sastavila kompanija "Erikson".

Autori rejtinga najvećih svetskih gradova koji koriste tehnologije "pametne" i komforne gradske sredine uzeli su kao osnov brzinu i kvalitet uvođenja informaciono-komunikacionih tehnologija u gradske strukture, prenosi ruska agencija Itar Tas.

Rejtingom su obuhvaćena 24 najveća grada sveta, a pored dostupnosti visokotehnoloških usluga, autori su ocenjivali nivo bruto domaćeg proizvoda, ekologije, zdravstvene zastite i obrazovanja.

Seul je zauzeo vodeće pozicije zahvaljujući sveobuhvatnoj realizaciji programa u oblasti ekologije, a sem toga južnokorejska prestonica je široko koristila informaciono-komunikacione tehnologije u realizaciji svojih projekata.

Iza južnokorejske prestonice je Singapur, koji je veoma uspešno realizovao inicijative u zdravstvenoj zašiti, kao i u upravljanju gradskim saobraćajem. Treće mesto je zauzeo Stokholm, koji je uspešno rešio neke ekonomske probleme.

Među prvih deset "pametnih" gradova našli su se i Njujork, London, Tokio, Pariz, Peking, Los Anđeles i Šangaj.

Jedini ruski megapolis na listi je Moskva, koja je poboljšala svoje pozicije, podigavši se za jedan stepen, na 11. mesto. Zajedno sa Sidnejem, Buenos Ajresom i Pekingom, ruska prestonica se svrstala u prosečnu grupu.

Autori rejtinga su preporučili upravama tih gradova da "odrede ključne tačke rasta, u koje mogu da se uvedu informaciono-komunikacione tehnologije, a zatim da iniciraju i koordiniraju razvojne programe.

Na listi "pametnih" gradova su i Buenos Ajres, Sao Paolo, Delhi, Meksiko, Mumbaj, Kairo, Džakarta, Johanesburg, Karači, Lagos. Rang lista gradova koji koriste "pametne" tehnologije za autore je instrument koji pomaže gradskim vlastima i lokalnim opštinama u sagledavanju stanja grada i perspektiva rasta, gledano kroz razvoj tehnološke infrastrukture.

U osnovi rejtinga je ideja da IT tehnologije mogu da se koriste za poboljšanje gradske sredine, života građana i lakšeg poslovanja. Prema rečima Patrika Regarda iz "Ericssson Network Societe Lab", "pametni" gradovi uspešno privlače nove ideje, kapital i kvalifikovane ljude.

"Takvi rezultati zahtevaju stalno unapređenje ekonomije, kao i socijalnog i ekološkog konteksta", ističe on. Britanska organizacija "Ekonomist inteligens unit" je ranije objavila listu gradova sa najvišim standardom, na čijem je čelu australijski Melburn.

Drugo mesto rejtinga britanski istraživači su dodelili Beču, a Vankuver, koji je deset godina bio na prvoj poziciji, spustio se na treće mesto. Na poslednjem mestu po standardu našla se prestonica Zimbabvea, Harare.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.