DPS i SNS politički prijatelji

Predsednik crnogorske vladajuće DPS Milo Đukanović izrazio zadovoljstvo što je u Podgorici, kako je rekao, ugostio lidera SNS Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

09:01

Default images

Nikolić je rekao da je "imao čast" da razgovara s Đukanovićem.

Đukanović je posle susreta s Nikolićem njegovu stranku označio kao "političkog prijatelja" DPS, ocenivši da je SNS "veoma relevantan politički subjekt" ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

Nikolić je odbacio insinuacije iz novinarskog pitanja - kako može danas da razgovora sa Đukanovićem, o kome je ranije iznosio negativna mišljenja.

"Prošlost postoji, ali prednost dajem budućnosti. Mi ćemo voditi dve države koje treba da sarađuju, a ne da se svađaju", rekao je Nikolić.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić ocenio je u Podgorici da netrpeljivost između nekih političara Crne Gore i Srbije nije razlog da dve države nemaju najtešnju saradnju.

Nikolić je rekao da Crna Gora i Srbija treba da imaju "najbolju saradnju", a Đukanović da se DPS "iskreno" zalaže za unapređivanje odnosa dve države.

Prema rečima Nikolića i Crnogorci u Srbiji i Srbi u Crnoj Gori treba da imaju takav status da budu zadovoljni državama u kojima žive.

Nikolić je kazao da za SNS "nije problem" to što je Crna Gora ranije priznala nezavisnost Kosova.

Lider DPS je rekao da je sa Nikolićem razgovarao i o položaju Srba u Crnoj Gori, pri čemu je ponovio stav da je Crna Gora građanska
država, bez "gradjana prvog i drugog reda".

Đukanović je nakon susreta sa Tomislavom Nikolićem rekao i da je priča o “sanaderizaciji” u Crnoj Gori izraz političke gluposti onih ljudi koji su “očigledno inferiorni i bez ideja kako ostvariti svoje ciljeve u nameri da promene vlast".
Foto: www.vijesti.me
Nikolić je sa svojim zamenikom Aleksandrom Vučićem posetu Crnoj Gori počeo susretom s rukovodstvom Nove srpske demokratije, opozicione stranke u crnogorskom parlamentu.

Nikolić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa čelnicima Nove srpske demokratije, rekao da, bez obzira na to ko je na vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, dve države moraju biti partneri.

“Za Srbiju nema boljeg partnera od Crne Gore i obratno. Crna Gora je u poslednje vreme zapostavljena u odnosima sa Srbijom, što je nezamislivo, i naše pripreme za vođenje Srbije na potpuno drugi način su inicirale posete susednim državama”, pojasnio je on.

Nikolić je rekao da će pružiti podršku Srbima u Crnoj Gori ukoliko budu želeli da promene svoj status.

“Zašto bi vlast izdvajala Srbe kao manjinu, šta joj smeta da ima dva naroda u Crnoj Gori?”, kazao je Nikolić.

Tokom dana, Nikolić će se, kako je najavljeno, sastati i s rukovodstvom vladajuće Demokratske partije socijalista i s predstavnicima opozicione Socijalističke narodne partije.

Posle razgovora sa predsednikom NSD Andrijom Mandićem, Nikolić je rekao da su Crna Gora i Srbija jedna drugoj nabolji partneri.

Komentarišući to što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, Nikolić je kazao da su to učinile i 22 članice Evropske unije, ali da sa njima ne treba prekidati saradnju. Prema rečima Nikolića, SNS se zalaže za prijem Srbije u EU, što je i programsko opredeljenje stranaka u Crnoj Gori.

Upitan zašto se sastaje s predsednikom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem, čija je partija priznala nezavisnost Kosova, Nikolić je rekao da se odnosi sa Crnom Gorom moraju razvijati.

“Crna Gora vodi svoju politiku, odlučila je da prizna nezavisnost Kosova. To je teško za Srbiju, ali moramo da živimo dalje. Kosovo su priznale i 22 članice Evropske unije, pa treba li da prekinemo i sa njima da razgovaramo”, naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, razgovori sa DPS-om su bitni zbog problema koje srpski narod ima u Crnoj Gori.

“To je odnos dve najjače stranke u naše dve države i treba da razgovaramo sa njima o problemima koje ima Crna Gora u celini i problemima koje ima srpski narod zahvaljujući tome što ova vlast ponekad uradi nešto što nije u skladu sa normama kojima težimo”, naveo je Nikolić, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

Tomislav Nikolić je podržao prosrpsku opoziciju, smatrajući da zato što predstavlja većinski srpski narod u Crnoj Gori, treba da bude na vlasti.

“Samo sa pozicija vlasti u koaliciji sa drugim strankama mogu ostvariti interese srpskog naroda u Crnoj Gori”, ocenio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: