Nakon što je opoziciona konzervativna Narodna partija osvojila apsolutnu većinu glasova na izborima koji su u nedelju održani u Španiji i tako ostvarila najveći izborni trijumf u proteklih trideset godina u zemlji, njen lider Marijano Rahoj, za koga se očekuje da će biti sledeći premijer, obećao je da će se boriti protiv krize, ali je upozorio da zemlja neće biti u stanju da napravi čudo da bi prevazišla tešku ekonomsku situaciju.

Rahoj je, ipak, naglasio da Španija mora da povrati ugled u Evropi.

Iako ga kritičari optužuju da se biračima lažno predstavio kao „umerenjak“, dok zagovara pravu „ekonomsku šok terapiju“, pristalice u njemu vide uzdanicu koja će rukovoditi planom za prevazilaženje ekonomske krize. Političko iskustvo je sticao u Vladi bivšeg premijera Hosea Marija Aznara od 1996. do 2004. Bio je ministar obrazovanja i kulture, potpredsednik Vlade, a potom i ministar unutrašnjih poslova. Nakon poraza „narodnjaka“ na izborima 2004, Rahoj se kao lider opozicije borio da povrati moć partije, ali bezuspešno, budući da je 2008. ponovo doživela izborni poraz. I sam priznaje da mu je taj period u životu bio neobično težak. „Bili su to naročito teški trenuci kada sam se pitao da li treba da ostanem na čelu partije ili treba da se povučem iz politike“, napisao je Rahoj u svojoj autobiografiji. Ipak, odbio je da promeni politički kurs stranke uz obrazloženje da „ako promeni poruku, promeniće i partiju“.

Međutim, dobri poznavaoci prilika navode da je od poslednje izborne utakmice Rahoj ublažio prethodno strogu retoriku „narodnjaka“ kada je reč o separatističkoj baskijskoj grupi ETA. Takođe zagovara zakon kojim će se devojčicama mlađim od 16 godina zabraniti pravo na abortus bez pristanka roditelja. Mada na evropskoj političkoj sceni nije stranac, te redovno prisustvuje sednicama Evropske narodne partije desnog centra, pojedini analitičari tvrde da nije preterano zainteresovan za spoljnu politiku.

Marijano Rahoj je rođen 27. marta 1955. Kao sin advokata i sam je studirao prava. Oženjen je Elvirom Fernandes Balboom s kojom ima dvoje dece. Umereni je pušač, ali i veliki ljubitelj sporta, a omiljeni mu je biciklizam. Vatreni je navijač Real Madrida. Zbog povreda na licu koje je zadobio u teškoj saobraćajnoj nesreći, brada je postala sastavni deo njegovog imidža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari