Capital.ba

Nedjeljni pad Crobexa 1,8 odsto

19.11.2011. / 14:10

ZAGREB, Redovan promet na Zagrebačkoj berzi ove je nedjelje iznosio 34,7 miliona kuna, a vrijednost akcionarskih indeksa pala je za oko 1,4 odnosno 1,8 odsto.

Izuzev ponedjeljka, 14. novembra kada je porastao za neznatnih 0,05 odsto, Crobex je četiri preostala trgovinska dana završavao s minusom, pa je u odnosu na kraj prethodne nedjelje pao za 1,82 odsto, na 1.811,05 bodova. Specijalizovani indeks Crobex10 nedjelju završava na 1.000,77 bodova, što je 1,37 odsto manje nego krajem prošle nedjelje. Po ocjenama analitičara, suzdržanost investitora posljedica je skorašnjih parlamentarnih izbora i obeshrabrujućih makroekonomskih pokazatelja i prognoza.

Stoga su i dnevni prometi na Zagrebačkoj berzi bili vrlo skromni, redovni se dnevni promet kretao od 5,6 miliona kuna do 8,9 miliona kuna. Ukupni je nedjeljni promet iznosio 34,7 miliona kuna, što je oko 5,4 miliona kuna manje nego prošle nedjelje. Najtrgovanija je bila akcija HT-a koja je prikupila 7,4 miliona kuna prometa, a cijena joj je na nedjeljnom nivou pala za 1,42 odsto, na 242,50 kuna.

Akcijom Atlantic Grupe ostvareno je 6,5 miliona kuna prometa, uz pad cijene za 0,80 odsto, na 500 kuna. Uz promet nešto viši od tri miliona kuna, povlaštena akcija Adris grupe jedina je među milionerima zabilježila rast cijene, u odnosu na kraj prošle nedjelje porasla je za 0,94 odsto, na 215 kuna. Ostale trgovanije akcije nedjelju završavaju s minusima, na primjer akcija Ericsson Nikole Tesle s padom za 1,64 odsto, Belja za 2,08 odsto, Zagrebačke banke za 2,32 odsto, Leda za 3,49 odsto, a izazitiji pad bilježe akcije građevinskog sektora, Ingre za 3,61 odsto, Instituta IGH za 5,79 odsto, Dalekovoda za 7,36 odsto, itd. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!