Vesti

0

Kosovski Srbi neće sprovoditi sporazume

Autor: MP

Izvor: Tanjug/Beta/Novi magazin

Kosovski Srbi neće sprovoditi sporazume

Izvor: Beta

U žustroj raspravi na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, i opozicija je iznela oštre kritike, ističući da su ti sporazumi štetni i da predstavljaju "izdaju i kapitulaciju" Srbije.

Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju završena je bez dogovora o primeni postignutih sporazuma u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine i predloženog rešenja za prelaze Jarinje i Brnjak.

Sednici Odbora su prisustvovali šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, predsednici opština sa severa Kosova, kao i predstavnik Skupštine zajednica.

Poslanik vladajuće Demokratske stranke (DS) sa Kosova Dragiša Đoković rekao je da Srbi sa severa ne žele da učestvuju u sprovođenju dogovora sa Prištinom, dok je poslanica Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Stojanka Petković navela da bi integrisano upravljanje administrativnim prelazima značilo uspostavljanje kosovskih institucija.

Đoković je ocenio da su sporazumi postignuti sa Prištinom "neprihvatljivi" na severu Kosova i da donose dobro jedino kosovskim institucijama i Srbima u kosovskoj vladi.

Poslanik DS je rekao da Srbi sa severa ne žele da učestvuju u sprovođenju dogovora i da se nada da do toga neće doći.

"Cilj je Evropa po svaku cenu i zbog nje treba uraditi sve, čak i žrtvovati deo svog naroda", rekao je Đoković i dodao da se Srbi na severu Kosova ne dele i da su jedine podele u Srbiji "na kosovskometohijske i kosovskoterazijske Srbe".

Stojanka Petković koja takođe živi na Kosovu, navela je da se često u javnosti čuje da Srbija ima crvene linije i upitala da li će one biti na Brnjaku i Jarinju ukoliko se uspostavi model integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

"Ako dođe do ostvarenja sporazuma na Brnjaku i Jarinju, sigurna sam da će se na njima vijoriti albanska zastava", rekla je ona.

Ona je upitala da li je tačno da je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković "osporio davanje matičnih knjiga" Prištini, a da je uredbom vlade ipak bio primoran da ih preda i šta će se desiti ako sporazumom o katastru Srbija prizna Vrhovni sud Kosova.

Poslanik DSS Vladimir Milentijević koji takođe živi na Kosovu, optužio je Stefanovića da je učinio sve da Kosovo bude nezavisno i da je vlast u Srbiji svojom politikom ostavila Srbe sa Kosova bez državljanstva, lične karte, saobraćajne dozvole, kao i da je uvela granice na administrativnim prelazima i prihvatila kosovske carinike i pogranične službe.

"Vlast je prodala Kosovo za kandidaturu u Evropskoj uniji", rekao je on.

Stefanović: Sve po zakonu

Borislav Stefanović je na sednici odbacio optužbe da su do sada postignuti dogovori sa Kosovom suprotni zakonu. On je rekao da će dogovorena rešenja biti sprovedena i da se "nekima neće svideti".

Stefanović je, takođe, tvrdio da u Vladi nema nesloge oko dogovora sa Prištinom i naveo da su sva dogovorena rešenja u pisanom obliku dostavljena Vladi koja ih je potom usvojila.

Šef pregovaračkog tima je rekao da Beograd nije i nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti pomaže u uspostavljanju kosovskih institucija, već je jedini cilj Vlade Srbije da se nađu najbolja rešenja da građani ostanu na Kosovu, u svojim kućama i sa institucijama Srbije. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije ne postiže dogovore zbog EU, a Srbiji niko ne postavlja ultimatume.

On je ocenio da je na Odboru "čuo gomilu insinuacija i laži" i rekao da dogovor o integrisanoj kontroli prelaza ne postoji jer još nije postignut. Stefanović je kazao da je taj predlog prvi izneo Vojislav Koštunica.

Prema njegovim rečima, verovatno je da će se o prelazima pričati na sledećoj rundi dijaloga sa Prištinom u ponedeljak, ali ima malo šansi da se dogovor ostvari jer je Kosovo postavilo uslove koji su neprihvatljivi za Srbiju. Dodao je da predstavnici opština sa severa Kosova koji su ga danas kritikovali zbog postignutih rešenja, ne predstavljaju sve ljude na severu Kosova i nemaju prava da govore u ime svih njih.

"Ne postoji platforma predsednika opština za državu Srbiju", rekao je Stefanović. On je dodao da je žalosno što Srbija nema jedinstvenu politiku o Kosovu.

Prodaja

Poslanik SRS Nemanja Šarović je tokom rasprave rekao da su sva četiri postignuta sporazuma sa Prištinom protivustavna i nezakonita. Šarović je ocenio da vlast primorava kosovske Srbe da prihvate izdaju nacionalnih interesa.

"Sram vas bilo", rekao je Šarović Borislavu Stefanoviću za koga je kazao da nije imao ni hrabrosti da se na početku sednice Odbora obrati poslanicima.

Poslanik DS Srđan Milivojević rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će učiniti sve da srpske institucije nastave da funkcionišu u Pokrajini.

"To da će DS prodati Kosovo zbog Evrope, već smo čuli kada je bilo reč o Šengenu, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Milivojević i poručio Srbima sa severa Kosova da ostanu jedinstveni, a opoziciji da ne zloupotrebljava tešku situaciju u političke svrhe.

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Ivan Andrić zatražio je od vladajuće koalicije da zakaže sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, jer je, kako je naveo, jasno da je politika vladajuće koalicije doživela potpuni kolaps.

"Ako nema većinske podrške za takvu politiku, mora se ići na izbore", rekao je on.

Andrić je ocenio da je sporazumima Vlada Srbije prihvatila delove Ahtisarijevog plana koji su štetni po Srbe sa Kosova, a da je prethodno LDP optužilvala jer je zatražio da se prihvati nestatusni deo tog plana.

Dačić: Nije narušena državna politika
 

Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da politika države Srbije po pitanju Kosova i Metohije "nije narušena", iako postoje izvesne nesuglasice unutar vladajuće koalicije.

"Najbolje je da se dogovorimo da li bi oni koji imaju isti stav o Kosovu mogli da naprave većinu. Ne verujem. Zato što svako ima različit stav. To nije samo stvar u jednom načelnom pitanju, to je stvar u konkretnim rešenjima za koje svako ima neki svoj predlog", rekao je Dačić.

On je, međutim, naglasio da politika po pitanju Kosova nije narušena, ali da se postavlja pitanje kako će u budućnosti biti moguće spojiti evropski put Srbije sa pitanjima zaštine nacionalnih i državnih interesa.

Dačić je rekao da u vladi nije bilo nikakvih sukoba po pitanju dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da Vlada nije usvojila nijedno rešenje kojem bi se moglo prigovoriti da nije statusno neutralno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR