Dačić: SPS nije izvor sukoba

Zamenik premijera Ivica Dačić kaže da SPS nije izvor sukoba u vladajućoj koaliciji i pozvao partnere iz koalicije ZES da reše svoje probleme ili raspišu izbore.

Izvor: B92

Petak, 18.11.2011.

13:25

Default images

"Neka svi iskreno kažu da li hoće da ostanu u Vladi i da Vlada završi mandat do kraja. Ako nećemo, onda da se izljubimo i svako na svoju stranu i želim im puno sreće u njihovim međusobnim ljubavima. Što se tiče SPS-a, nemamo razloga da ostajemo u takvoj koaliciji, ako oni sami između sebe ne mogu da se dogovore", rekao je Dačić.

Predsednik SPS je naveo da su "izvor sukoba oni sami unutar tog takozvanog demokratskog bloka". Dačić je istakao da SPS "nema nikakve veze" sa Srpskim pokretom obnove, koji je član koalicije okupljene oko Demokratske stranke i njenog predsednika Borisa Tadića.

"SPO nas ne interesuje, niti imamo isto biračko telo. Nemamo nikakve veze sa njima. Siguran sam da mnogima od njih odgovara da verbalno napadaju SPS, a da sa njim sarađuju u Vladi. Ja sam iskusan političar i to je luksuz koji oni sebi mogu da dozvole, a ja ne mogu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da u Vladi Srbije "nema vanrednih situacija" i da je Vlada u krizi od formiranja, isto kao što je Srbija u krizi poslednjih 20 godina, pa ipak opstaje.

"Što se mene tiče, izbori mogu da budu sutra. Nisu zadovoljni vlašću, 'ajmo na izbore, pa ćemo da vidimo da li će biti zadovoljni rezultatima posle izbora. SPS-u, prema istraživanjima javnog mnenja, izbori sigurno odgovaraju, a mi ih ne tražimo. Traže ih oni kojima ne odgovaraju, verovatno zato da izbora ne bude", rekao je Dačić.

Dodao je da, po njegovom mišljenju, Srbija ima važnijih poslova od izbora - sticanje statusa kandidata za EU i rešavanje spornih pitanja na Kosovu.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, upitan o pretnjama predsedniku SPO Vuku Draškoviću, odgovorio je da se ne bavi unutarstranačkim pitanjima SPO-a, ali da "policija istražuje".

"Vuk Drašković ima policijsku zaštitu i osuđujem pretnje svima i ko god mu preti trebalo bi da odgovara. Međutim, ne preti se u Srbiji samo njemu, preti se i drugima", rekao je Dačić.

Povodom izjava funkcionera SPS i ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića o potrebi da se zaštite porodica Slobodana Miloševića i funkcioneri bivšeg režima, Dačić je rekao da Mrkonjić privatno može da voli koga hoće, ali da SPS ima svoje prioritete koji se ne odnose pojedinačno ni na koga.

"Nemamo razloga da bilo koga štitimo i ti procesi trebalo bi da se završe do kraja. Nemoguće da 11 godina traju procesi i da se ne završavaju. I da je osuđen, do sada bi izašao", rekao je Dačić povodom zastarelosti postupka protiv Miloševićevog sina Marka Miloševića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: