Tadić: Možemo i bez nove deklaracije o Kosovu

E. V. N.

13. 11. 2011. u 13:44

Predsednik Srbije rekao da deklaracija o Kosmetu ne mora da bude doneta jer Vlada ima okvir za vođenje politike

PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je da nova deklaracija parlamenta o Kosovu i Metohiji ne mora da bude doneta, jer vlada ima okvir za vođenje kosovske politike dat prethodnim deklaracijama.

- I ako je nema, to ne znači da nastaje neki crni dan. Bilo bi dobro da ona može da bude doneta, ali i ne mora - rekao je Tadić.

Predsednik je istakao da je sadašnja generacija političara dužna da pronađe rešenje za kosovski problem, čak i ako on neće zadovoljiti sve građane Srbije.

- Kako vreme odmiče, mogućnosti da Srbija nešto dobije kada je reč o Kosovu biće sve manje - upozorio je on.

SPO PROTIV GUBITNIČKE POLITIKE Srpski pokret obnove saopštio je da ni deklarativno ne podržava "nastavljanje neostvarive, a time i gubitničke, kosovske politike", navodeći da ona "šteti i interesima Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".
- SPO je za politiku: Srbija u EU, a evropska prava i garancije za Srbe i srpsku duhovnu i nacionalnu baštinu na KiM - navodi se u zaključcima sa sednice predsedništva stranke, održane u nedelju. Predsedništvo SPO smatra da ugrožavanje slobode kretanja i rada međunarodnih snaga i misija na severu Kosova i Metohije "nosi veliki rizik od sukoba sa Kforom".

U prošlosti je, kako je objasnio, unutrašnji politički konsenzus o Kosovu postojao zato što se nisu donosile nikakve odluke, već je to, pre svega, bilo emotivno pitanje, ali danas se odluke moraju donositi i zato se javljaju nesuglasice, čak i u okviru vladajuće koalicije.

- Teško je izaći pred građane i reći - to je moj stav, jer svima je jasno da ne možemo da dobijemo sve i da ćemo više da izgubimo nego što ćemo da dobijemo - ističe predsednik.

Podsećajući da je zbog Kosova vođen rat sa NATO, Tadić je rekao da dovođenje u pitanje odluka velikih sila, odnosno posledica rata, neminovno dovodi do povećanja agresije u političkim odnosima velikih sila prema Srbiji.

- Ako iko misli da Rusija, Kina ili Brazil tretiraju Kosovo kao svoj gorući problem veoma je naivan. U narednih deset godina Kosovo će biti gorući problem EU i SAD i oni su zbog toga vodili rat - rekao je Tadić. - Srbija i pored toga nastoji da u procesu trajnog rešavanja tog problema dobije što više, i to čini "diplomatskim ratom", ali drastične mere poput tužbe protiv neke od zemalja koje su priznale Kosovo neminovno bi dovelo do novog zaoštravanja politike prema Srbiji.

Tadić je istakao i da rešenje ne može biti ono što predlažu stranke okupljene oko dokumenta "Preokret", jer bi to bilo potpuno odustajanje Srbije od prava da ima svoje interese.

Predsednik je naglasio da još nema dogovora u vezi sa administrativnim prelazima, ali da se razgovara o integrisanom upravljanju.

SKUPŠTINA ČEKA ODLUKU Tekst deklaracije o Kosmetu ni u nedelju nije stigao u Skupštinu, pa je tako potpuno izvesno da se o ovom dokumentu neće raspravljati u ponedeljak, kako je ranije najavljivano. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će se u toku sedmice znati da li će vlada uputili parlamentu neki dokument o Kosmetu.
- Treba da dobijemo zvanični stav Vlade u vezi sa tim - rekla je ona. Inače, Skupština će nastaviti sednicu raspravom o amandmanima na izmene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju i o amandmanima na Predlog zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

- Mi sve vreme idemo sa inicijativama, a Priština bi želela da pregovore pretvori u proces koji bi podrazumevao implicitno priznanje Kosova od strane Srbije. Albanska strana želi da administrativne prelaze proglasi granicama, na šta Srbija nikada neće pristati.

Tadić je poručio da je spreman da donese rizične odluke u vezi sa Kosovom čak i ako bi one ugrozile njegov rezultat na izborima.

- Srpsko-albanski konflikt može se rešiti i bez priznavanja i bez podele Kosova. Postoji prostor za kreativna rešenja, ali se postavlja pitanje da li albanska strana želi da se dogovori sa nama. U delu EU stvorio se utisak da Srbija želi podelu Kosova, što nije istina, jer bi se takvim rešenjem kršio Ustav i praktično delila Srbija - naglasio je Tadić.

Predsednik je podsetio da predlaže četiri tačke kao okvir za rešenje kosovskog problema - status severa Kosova, položaj Srba južno od Ibra, i pitanja manastira SPC i imovine Srbije.

9. DECEMBAR NIJE "DAN D"

Tadić je, govoreći o Evropskoj uniji, objasnio da nije nikakav evrofanatik, ali da je članstvo u EU najracionalnije rešenje.

- Gde je bolji život na planeti Zemlji nego u EU, iako je ona u krizi. Unija je najbolje rešenje od svih postojećih pred nama. Međutim, ako bismo se odrekli Kosova to uopšte ne znači da bismo išli brže ka EU. Ne bismo dobili nikakvu korist - objasnio je Tadić. Prema njegovim rečima, 9. decembar, kada bi Srbija trebalo da dobije odluku o kandidaturi nije odlučujući datum, jer bi, na primer, dobro bilo da tokom sledeće godine dobije i status kandidata i datum početka pregovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

Predrag Zdrale

13.11.2011. 21:06

@Dragoslava - Siptari nikad nebi proglasili nezavisnost da im "gospodin" Tadic nije obecao da Srbija nece vojno intervenisati. Dan posle njegovog "izbora" oni su to i uradili. On je postavljen tu da rastura i slabi srbiju, to je fakt i sta se tu ima vise pricati o njegovom liku i delu.

dzordz

13.11.2011. 22:05

@007 - to dzejmse, pa zna se GB ,vec si nas uvio u crno par puta u zadnja 4 veka .zbog engleske kraljice danas je manje ljudi na Balkanu a vise u GB...

Sandy-Beograd

13.11.2011. 18:35

Ono sto je za predsednika Tadica okvir za resenje Kosovskog problema:sever Kosova,polozaj Srba juzno od Ibra i pitanje manastira je vec reseno planom Martija Ahtisarija. Kakve veze imaju Kina,Rusija i Brazil sa Kosovom i Srbijom jer mnogi u ovih drzavama i ne znaju gde se nalazi Srbija ili Kosovo.Treba priznati realnost da je Kosova nezavisna drzava i sused Srbiji. Zasto bi 5-6 miliona gradjana Srbije bili veciti taoci jedne promasene politike.Zato treba potpisati i prihvatiti Deklaraciju.

Srdjan

13.11.2011. 19:57

@Sandy-Beograd - Beogradjani odcepite se od nas juznjaka (mislim konkretno na Sumadiju) i idite u vasu EU mi hocemo sa Rusima. Prosetajte po selima Sumadije i pitajte ih sta mislie o Nemcima (EU) i Amerikancima. Negde ce mozda i da dobijete batine. Zato ako vam se na svidja sa nama idite u EU ali bez nas.

dan osman

13.11.2011. 20:15

@MatijaBG - prosto i jednostavno. Vi albanci mislite da je je vaša a nije, dok mi Srbi znamo da je to naše i da će uvek biti naše. : )

Sulejman

13.11.2011. 21:08

@MatijaBG - Slazem se sa komentarom i drzava Srbija NIKAD netreba ni pomisliti priznati pokrajinu Kosovo i Metohiju jer je to bila i bit ce Srbija. Pozdrav svim srbima muslimanske veroispovesti

Sandzak

13.11.2011. 23:18

@MatijaBG - Sulejman,.....Text ti nije u skladu sa imenom. Ne pravi se veci katolik od Pape.

рас

14.11.2011. 00:42

@MatijaBG - сулејману је текст итекако у складу, али ти не читаш. не прави си да јеси оно што ниси, или не прави се већи османлија од турчина

Duki

13.11.2011. 22:01

Ako i ova Deklaracija o Kosovu i Metohiji bude kao i prošla, ne vidim razlog da je i donose. Odugovlačenje je očigledan dokaz da je Vlada nemoćna da bilo šta preduzme. Treba doneti jedinstven plan iza koga će stati cela država i taj plan saopštiti svima. Treba doneti odluku, a ne pričati prazne priče. Međutim, sve je tu nekako nedorečeno i samim tim stvara veliku sumnju.

Jezda

13.11.2011. 22:06

Pa da sad ne treba deklaracija kad nemate vecinu. Malo levo malo desno, malo treba malo ne treba. Tako ceo mandat a rezultati. E za nih je odgovorna ekonomska kriza, pritisci velikih (na primer Crne Gore) i tako izgovor za izgovorom... krajnje licemerno.A kad je bolji zivot upitanju pod Vasim vodjstvom stigao sam do toga da jedva prezivljavam. E predsednice predsednice....

Jecika

13.11.2011. 22:25

Kako ne mora? To sto nemate podrsku skupstine znaci da je tekst deklaracije los a nesad nemora da se donese. Ako niste sposobni da date adekvatnu deklaraciju podnesite ostavke.

ROKI

13.11.2011. 22:36

Vlada je trebaloda donese dokumenat o Kosovu za čije bi sprovođenje dobila saglasnost Skupštine. Sada izgleda da će raditi bez tog dokumenta, kako joj se učini da je najbolje. Gospodin Tadić govori o “kreativnim rešenjima” koja nisu ni ovo ni ono. Već godimama slušamo o takvim rešenjima, a situacija na kosovu je sve teža. U međuvremenu smo propustili da iskoristimo prava iz rezolucije 1244 (povratak policije i vojske...). Ako nema koncenzusa, vlada treba da se povuče.

ljubica

13.11.2011. 22:55

Da li to treba da se raspisu izbori kada vlada nema vecinu za sopstvenu deklaraciju?

Tamnavac

13.11.2011. 22:57

Ovo je samo izgovor, jer ne mogu da se sloze oko deklaracije u samoj vladi, a o cenzusu i da ne pricamo kada dodje vreme za glasanje, tako da je ovo cisto "odrzavanje vlade u zivotu", a to je jadno i pogubno za celu zemlju, a o ovome je Nikolic govorio jos u aprilu, al niko ga nije slusao, ispostavilo se da je bio u pravu 100%...

Boba

13.11.2011. 23:35

Treba biti slep kod ociju pa traziti "konacno" resenje onda kada to najvise odgovara Americi, Nemackoj i ostalim sponzorima siptarskih secesionista.Mi smo cekali pet vekova da vidimo ledja Turcima sa Kosova pa mozemo i 50 godina da ove ispratimo.Bice da se jedino zuri onima koji bi da menjaju Kosovo za status slepca u cekaonici unije u raspadanju.

Dandy-Beograd

14.11.2011. 00:42

@Boba - Boba,...Ti mozes cekati i sledecih 500 godina. Ja ne mislim da ti pravim drustvo.

Aleksandar

14.11.2011. 03:07

@Boba - Ima mnogo Albanskih provokatora koji komentarisu sve tekstove vezane za KiM. Dandy-Beograd, Sandy-Beograd, MatijaBG itd. Hoce da podele Srbe na Beogradjane i ostatak Srbije. Kao Beogradjane boli uvo za KiM. Ne nasedajte na provokacije.

Nislijka

14.11.2011. 10:08

@Boba - Jako mi je zao da ovako razmisljateDa li znate da smo mi zamlju na Kosovu prodavali mozda 50 godina unazad i to za devize odnosno u to vreme je bila marka ili svajcerski franaj, i sada opet da tvrdim da je moje izvinite....

StefiBGD

14.11.2011. 00:59

Dal' je moguce da je kod vas sve moguce i da nigde ne zurite, dal' ste svesni da nije 5do12h vec uveliko 12:15h?

Kont(r)as

14.11.2011. 01:08

Samo napred! Sto god moze brze, al' polako. Brza i ishitrena rjesenja su najgora. Vrijeme ipak radi za Srbiju, ali svaki Srbin (drzavljan Srbije) prvo treba da "pomete ispred svoga praga" prije nego sto pogleda u komsijsko dvoriste(EU). Narod treba da zivi demokratski i da ima sva prava govora i diskusije, ali citao sam u osnovnoj skoli i jednu narodnu pripovjetku koja se zvala "Svijetu se nemoze ugoditi".

situlacija

14.11.2011. 01:11

Kakve dekleracije bre! Neka vojska i policija idu dole da brane one nase mu cenike! A da...nemoguce. Vojska je raspustena jer Srbija ide u NATO. a Policija brani demokratsku vlast.

ssss

14.11.2011. 01:13

mislim da tadic polako ali siurno gubi legitimnost u svojoj drzavi, a i koalicioni partneri mu jedan po jedan okrecu ledja.. tako da mu ovo dodje pocetak kraja...

Dule Los Angeles

14.11.2011. 02:21

Tadic je izvanredan predsednik stranke,DS,ali izuzetno los predsednik Drzave.Vidite kako on ume apsolutni poraz u svojoj-vladajucoj koaliciji da prikaze kao uspaeh." Sta ce nam deklaracija",kad su ga njegovi "s'konca s'konopca" sakupljeni ostavilii na cedilu.I onda tirada,kako su oni pametni i znaju sta rade?Sta ce mo dobiti a sta izgubiti.Jos se pamte sve njegov hvale o EU.Samo sto nismo,a to traje 12 godina.Dakle politika poraza traje u kontinuitetu.Ali,Narod opet treba prevariti.

Mala Mo

14.11.2011. 02:43

"Teško je izaći pred građane i reći - to je moj stav, jer svima je jasno da ne možemo da dobijemo sve i da ćemo više da izgubimo nego što ćemo da dobijemo" - ističe predsednik. Ok predsedniče, koji je onda Vaš konkretan stav? Bez previše priča tipa "može biti a i ne mora", bez neutralne politike, saopštite nam konačno to što treba da znamo!

Mihailo Krunić

14.11.2011. 03:00

Ako nam ne trba deklaracija o opstanku cele države, onda je najbolje da nemamo ni državu. Jer sa ovakvom državnicima, nije ni zaslužila da postoji. Lično mislim da je za Srbiju najbolje da nema nijednu svoju državnu instituciju sa ovakvim rukovodstvom. Sve mi se čini, i u to me uvjeravaju poslednja zbivanja, da neko u Srbiji smatra da je ona zbog njega. Mihailo

DR BJDJ

14.11.2011. 05:25

Kako bi bilo da neki lekari koji vode poslove u bolnici i lece ljude,kada vide da u bolnici svi pacijenti umiru,a oni imaju sastanek na kojima se resava to pitanje i glavni lekar i kolege i osoblje se slazu da moraju naci resenje problema,a pacijenti io dalje umiru. Dali bi mi menjali te lekare kao nesposobne ili bi i dalje cekali neke izbore i resenja?Ajde ljudi budimo ozbiljni,nesposobna vlada i predsednik neka se menjaju,dajte vlast ljudima koji zele dobro svom narodu.

Sreten22

14.11.2011. 07:32

Naravno da mozemo i bez deklaracije o Kosovu kada nemate vecinu da to izglasa, sutra cete nam reci da mozemo i bez Kosova ali mi cemo vama na prolece reci da mozemo i bez Vas !

Koja

14.11.2011. 15:33

Manje njega boli Kosovo! Eu i samo, to ima za argument da prevari ovaj siroti narod zarad vlasti! Eu nece takve i stalno ucenjuje jer vidi ko i kako vlada! Tadic je svasta obecao a sad pominje bolna resenja,e dosta je sa vama!!!!

Lala Lalovic

14.11.2011. 15:33

....a mozemo i bez Kosova! Vec malo i da zivimo, ne samo "Kosovo, Kosovo". 25 godina samo o Kosovu, od slucaja "Martinovic"1985/86 preko Aziza Keljmendija 1987, preko Gazimestana 1989 do ratova 1991-1999! Dosta!

pera

14.11.2011. 15:43

Postovanai i uvazeni , narocito u EU i USa predsednik Srbije, moze SVE, ne samo bez dekleracije , sto mu i vise odgovara , takoce da ima jos jedno opravdanje za "prodaju " Kosova. Tito , je takodje mogao sve ( kada je bio zasticen ne samo kao zive vec i mrtav je nedodirljiv, Tadic slepo sledi Titov put i rezultaate znamo kako je srpski narod prosao ( "cast izuzecima , titovim pulenima i njihovim potomcima) a Srbi su pred pravom apokalipsom.Bravo presednice, dobro nas branite, nemoj te vise!!

Mladen

14.11.2011. 17:14

Zaista necuveno,ocigledno je da vlastima ne treba nikakva podrska i odobrenje oni rade sve na svoju ruku,nisu im ni bitna misljenja ljudi koji zive na Kosovu iako se o njihovim zivotima radi.Predsednik je na slatkoreciv nacin pokusao da ubedi ljude da oni vode politiku koja je jedino moguca,a ocigledno je da vlast nema plan kako za Kosovo tako i za sve ostalo u zemlji,pa pokusava da sakrije rezultate svoje propale politike!

Urbana mama

15.11.2011. 00:53

Teritorija, status, gradjevine... Nista od toga nije bitnije od ljudi koji su dole!Dajte da se pozabavimo najboljim mogucim ishodom po nas narod juzno od Ibra! Kao i obicno, nece biti idealnog resenja, ali to je cinjenica na koju smo navikli!Ja ne bih da ponovo krijem sina od mobilizacije, a ne bih ni da citam o jos jednom izgubljenom zivotu u kojekakvim obracunima!

Igor Kazic

15.11.2011. 01:00

sve se moze,al nista se ne radi,koliko obecanja i price, za tih 10 godine,,,,,