Capital.ba

Vlada Japana odobriće kredit EPS-e

13.11.2011. / 10:50

BEOGRAD,  Vlada Japana odobriće narednih dana kredit Elektroprivredi Srbije /EPS/ od oko 260 miliona evra namijenjen Termoelektrani “Nikola Tesla” za sistem odsumporavanja dimnih gasova, rekao je Satoru Kurosava, šef Balkanske kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Kurosava kaže da je to prvi put da Vlada Japana pruža kredit Srbiji u japanskim jenima, čija je karakteristika veoma niska kamatna stopa.

Govoreći o uslovima pod kojima EPS dobija kredit, Kurosava je naglasio da je godišnja kamata 0,6 odsto, a rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom od pet godina.

“U okviru ovog projekta, Termoelektarna u Obrenovcu dobiće prvi sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Srbiji. Tim sistemom, vrijednost zagađenja dimnih gasova će se značajno smanjiti, biće u skladu sa standarda EU”, rekao je Kurosava i dodao da je ovaj projekat značajan i za buduće učlanjenje Srbije u EU.

On je istakao da je ova pomoć energetskom sektoru jedna od najznačajnijih podrški Japana Vladi Srbije. “Od septembra 2009. do juna 2010. godine realizovali smo projekat kojim smo promovisali energetski menadžerski sistem za upravljanje potrošnjom energije”, rekao je Kurosava za RTS.

Osim energetike, kaže Kurosava, japanska Vlada pomaže i druge oblasti u Srbiji i od 2000. godine realizovala je razne projekte.

“Jedan od naših projekata je donacija 93 autobusa gradu Beogradu. A ove godine, poklonili smo mamografe i dodatnu opremu za 39 zdravstvenih ustanova širom zemlje”, rekao je Kurosava.

On je naveo da se karakter japanske bilateralne pomoći sastoji ne samo u donacijama opreme, već i u pružanju tehničke saradnje sa japanskim stručnjacima.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!