Đurđevi stupovi: Stigle ktitorove mošti

M. NIĆIFOROVIĆ

12. 11. 2011. u 20:55

Iz Dečana prenet deo ostataka kralja Dragutina koji je gradio svetinju. Svečanost u manastiru kod Novog Pazara

PRIGODNOM svečanošću kojoj je, osim vladike Teodosija i monaštva Raško-prizrenske eparhije, prisustvovao veliki broj vernika iz ovog dela Raške oblasti, u manastir Đurđevi stupovi kod Novog Pazara u subotu je, iz Dečana na Kosovu i Metohiji, prenet deo moštiju drugog ktitora ove svetinje, kralja Dragutina. Ovim povodom osveštana je i ikona svetog kralja Dragutina, a proslavljena je i manastirska slava.

- Mošti će ovde trajno boraviti, jer je manastir, koji je kroz vekove više puta rušen, sada obnovljen, a duže od deset godina ovde postoji i manastirsko bratstvo, sve više vernika i turista posećuje Đurđeve stupove - istakao je vladika Teodosije naglasivši da je kralj Dragutin u narodu bio poznat kao veliki graditelj i dobrotvor.

Krajem 12. veka, na brežuljku iznad današnjeg Novog Pazara, manastir Đurđeve stupove podigao je Stefan Nemanja - Sveti Simeon Mirotočivi, a kasnije ga je dogradio kralj Dragutin. Pre nekoliko godina u porti manastira potpuno je rekonstruisana trpezarija kralja Dragutina, a u toku su pripreme za rekonstrukciju i trpezarije prvog ktitora Stefana Nemanje.

Obnovu Đurđevih stupova finansira država, a deo sredstava prikuplja se kroz priložničku akciji „Podignimo Stupove, obnovimo sebe“, u koju je uključen i veliki broj poznatih ličnosti iz Srbije i dijaspore.

Kao svetsko kulturno dobro, zajedno sa Petrovom crkvom, Sopoćanima i Starim Rasom, manastir Đurđevi stupovi 1978. godine uvršten je na listu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miro Markovic

12.11.2011. 22:00

Ovo je predivna i bogougodna vest. Neka sveti kralj Dragutin mirno pociva u prelepom manastiru svojega dede, zupana Stevana Nemanje. Neka se novo sabrano manastrisko bratsvo ojaca i njihovim molitvama Bogu duhovno preporodi nas narod iz Raske od dugog komunistickog 'ispiranja mozgova'. Hvala njegovom preosvestenstvu vladici Teodosiju sto se svesrdno brine o potpunoj obnovi manastira Djurdjevi supovi!

Stevan Stamenic

14.11.2011. 19:32

@Bosanac - @Bosanac. Ovo nisu "nekakve mosti" To su ostatci sprskog kralja Dragutina, koji je bio unuk Stefana Nemanje. Pored Nemanje, bio drugi ktitor manastira Dhurdjevih stupova. Srbima je na cast da cuvaju secanja i zemne ostatke svojih vladara. Ako to nekome smeta, to nije srspki problem. Srbi nikome nista ne traze vec zele da ocuvaju svoje kao sto su: zemlja, jezik, vera, azbuka i kultura. Srbi su bili i ostali jedan od najvecih naroda na Balkanu i sa tim svi ostali moraju da se pomire.

Alex Miles

15.11.2011. 04:34

@Bosanac - I naravno, Balkan je pola poznatog sveta pun kostiju kojekakvih popova.......zele da ocuvaju svoje kao sto su :zemlja- vecinu toga su izgubilijezik- citaj novine, pa ces pasti unesvestvera- za to je zaduzen Sreckovic (slabo mu ide)azbuka-- sta je to ?kultura-- au, obidji katolicku Portu u Novom Sadu posle zalaska sunca.E, Bosanac, nemas ti pojma o cemu govoris.

aleks

15.11.2011. 07:34

@Bosanac - bosanac, to su mosti i tvojih predaka, jer u njihovo vreme vi ste jos bili srbi. tek ste posle postali muslimani; ali samo religijski. i dalje ste srbi, hteli to ili ne. he,he. istoriju ne mozete promeniti.

Bosanac

15.11.2011. 11:58

aleks.Ne mozete vi Servi promijeniti cinjenicu da ste Turci.Knjige u sake pa pronadji sta su Servi.

Miro Markovic

19.11.2011. 02:28

@Bosanac - @Bosanac. Da si bilo sta drugo rekao za Srbe, moglo bi da ti se oprosti, jer smo svi mi skloni da pravimo greske. Ali u tvojoj tvrdnji da su Srbi isto sto i Turci (svaka cast Turcima) ima istine isto kao sto ima u tvdrnji da sunce izgreva na zapadu. Ne verujem da ti cinis bilo koju cast tvojoj skoli u kojoj si stekao svoja "osnovna znanja" Jos nije kasno da od te skole trazis da ti vrati pare, jer te skoro nista nije naucila.

Сервијанац

28.07.2013. 22:18

@Bosanac - А ти си онда, Босанац, аутоматски Сервина серва. Па да видиш и ниси много погрешио.