CG: Uvoze hranu, izvoze alkohol

Crna Gora je u prvih devet meseci ove godine uvezla hrane za 332,7 miliona evra, dok je u istom periodu izvoz hrane vredeo svega 32 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Subota, 12.11.2011.

13:32

Default images

Privredna komora Crne Gore (PKCG) je saopštila da crnogorska poljoprivreda još ne može da zadovolji potrebe stanovništva u hrani, pa prehrambena stabilnost značajno zavisi od uvoza.

U strukturi izvoza crnogorskih poljoprivrednih proizvoda najviše su zastupljena alkoholna pića sa 13,1 miliona evra, a posebno vina sa izvozom od 9,9 miliona.

Povećanje izvoza je zabeženo kod alkoholnih pića, začina, čajeva, mleka i mlečnih proizvoda, testenine i duvana. Pad izvoza iz Crne Gore je ostvaren kod mesa i prerađevina od ribe, prerađevina od voća i povrća, dok su ostale kategorije poljoprivrednih proizvoda uglavnom na nivou uporednog perioda prošle godine.

Pad uvoza hrane u Crnu Goru je zabeležen kod mesa i klaničnih proizvoda, duvana, dok su ostale kategorije na nivou prošle godine ili u blagom povećanju.Najveće povećanje uvoza zabeleženo je kod živih životinja, mlečnih proizvoda, žitarica i proizvoda mlinske industrije.

U PKCG smatraju da je osnovni problem crnogorske poljoprivrede u nedostatku finansijskih sredstava za intenziviranje proizvodnje i izvoza.

Veliku slabost, kako se ocenjuje, predstavlja i skroman marketinški nastup crnogorskih proizvođača na međunarodnom truuištu, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i veliki broj sitnih izvoznika.

Poljoprivreda Crne Gore zajedno sa agroindustrijom učestvuje sa oko 15 odsto u bruto domaćem proizvodu, a u zaposlenosti oko 20 odsto. U strukturi vrijednosti oko 60 odsto odnosi se na stočarstvo, a ostalo na biljne culture.

Osnovu agrarne strukture čini porodično poljoprivredno gazdinstvo u čijem posedu se nalazi preko 90 odsto zemljišta i oko 96 odsto stočnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: