Svet

Sreda, 21.01.2009.

12:27

Krajsler: Fijat ne daje novac

Fijatovo preuzimanje 35 odsto Krajslera moglo bi da uvede neophodno potrebni mali automobil u prodavnice američkog proizvođača, ali Fijat neće dati novac.

Izvor: Beta

Default images

Za Fijat, koji takođe pravi automobile Lančija i Alfa Romeo, sporazum otvara vrata Krajslerovim neiskorišćenim fabričkim pogonima u SAD i daje gotovu prodajnu mrežu za ponovni ulazak na američko tržište, što Fijat želi godinama.

Ipak, Krajsler ulazi u novu poslovnu godinu sa kritičnim manjkom gotovine, ograničenom ponudom štedljivijih vozila, modelima koji se ne prodaju dobro i čekanjem od dve godine da partnerstvo sa Fijatom donese plod.

Analitičari ocenjuju da predstoji neizvestan prelazni period, jer se Krajslerovi proizvodi fiatovog dizajna neće pojaviti za najmanje 24 meseca.

Grupacija Fijat SpA ima daleko bolje proizvode i danas je mnogo poželjnija za strane fabrikantne automobila nego što je bila 2005. godine, kada je američki Dženeral Motors platio dve milijarde dolara samo da bi se izvukao iz partnerstva sa Fijatom koje je moglo da ga primora da kupi italijansku kompaniju.

U to vreme, Fijat je bio dužan 10,4 milijardi dolara i tavorio je bez uspešnih novih modela. Danas su fijatovi automobili konkurentni, mada je prodaja u padu zbog svetske recesije. Očekuje se da će Fijat objaviti prodaju veću od 2 miliona vozila za 2008. godinu.

Analitičari kažu da niko ne govori o fiatovim kolima koja su "vozili naši dedovi" već o "jednom od svetskih prvaka u pravljenju malih automobila."

Posao sa Fijatom može da pomogne Krajsleru da dokaže da može da bude konkurentan, što mora da uradi da bi dobio još tri milijarde dolara zajma od države.

Kompanije kažu da je sporazum deo plana koji Krajsler mora da podnese ministarstvu finansija SAD do 17. februara. Ministarstvo odobrava svaki posao Krajslera, prema odredbama zajma od četiri milijade dolara koji je ovog meseca odobren trećem po veličini američkom proizvođaču motornih vozila.

Mada Fijat neće odrešiti kesu, kažu ekonomisti, njegova spremnost da igra sa Krajslerom može da bude dovoljna da pruži neophodno pokriće Vašingtonu da Krajsleru pozajmi dodatne pare.

Ali, neki analitičari sumnjaju da partnerstvo Krajsler-Fijat može da olakša finansijsku krizu američke kompanije. Takođe, ako do konačnog zaključenja posla dođe, strani prozivođači će posedovati oko 55 odsto Krajslera što će, sa političkog stanovišta, pomoć države staviti na klizav teren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: