Iza medijskih spekulacija o tome da se članstvo Srpskog pokreta obnove masovno buni zbog približavanja Vuka Draškovića pokretu Preokret i LDP-u zapravo stoji potpredsednik SPO Srđan Srećković, koji želi da unese razdor u stranku i vrati je pod okrilje DS, tvrde za Danas potpredsednici SPO Žika Gojković i Mirko Čikriz.

Taman kad se pomislilo da su junski sukobi u SPO zaboravljeni i da su stišane varnice između Srećkovića, potpredsednika stranke i ministra dijaspore i vera, na jednoj i svih ostalih potpredsednika na drugoj strani, u javnosti su osvanule informacije da se priprema „masovna pobuna članstva iz centralne Srbije“ protiv lidera Vuka Draškovića. Povod je, tvrde anonimni izvori, lična Draškovićeva odluka da sa Čedomirom Jovanovićem formira pokret Preokret, koja je u suprotnosti sa stranačkim programom, ali i sa stavovima DS, koalicionog partnera u Vladi Srbije.

„Ta navodna pobuna je Srećkovićeva izmišljotina i najverovatnije postoji samo u njegovoj glavi. U stvarnosti je mnogo drugačije. Odluka da sa LDP potpišemo proglas Preokret naišla je na neverovatnu podršku članstva širom Srbije. Odavno nismo zabeležili takav priliv novih članova kakav imamo poslednjih mesec dana“, kaže za Danas potpredsednik SPO Žika Gojković i ocenjuje da je „izgleda samo Srećković nezadovoljan zbog toga što se SPO vraća u život, jer je naklonjeniji DS nego sopstvenoj partiji“.

Gojković ističe da ministar vera i dijaspore već dugo ne sprovodi politiku SPO, u čije prostorije nije svratio poslednja tri meseca. Na pitanje gde su koreni ovih nesuglasica, naš sagovornik odgovara da one datiraju od trenutka kada Srećković nije izabran za zamenika predsednika stranke. „Čovek ima velike ambicije. On smatra da su ovo poslednji meseci kada može za sebe da obezbedi odstupnicu, odnosno neku novu dobro plaćenu funkciju“, navodi Žika Gojković. Za kraj kaže i da je „zanimljivo da napise o pobuni plasiraju mediji koji su pod patronatom Ministarstva dijaspore“.

Reči hvale za Srećkovića nema ni Mirko Čikiriz, još jedan potpredsednik SPO, koji takođe ukazuje na Srećkovićeve ambicije zbog kojih je poslednjih godinu dana izgubio svaku vezu sa strankom.

„Iako je SPO bio protiv zakona o restituciji i rehabilitaciji, njih je na sednicama vlade podržao Srećković. Ne bi nas čudilo ni da podrži tekst deklaracije o Kosovu. Iako u njemu bude pisalo da se podržavaju barikade na prelazima s KiM. Zna se da je stav stranke da te barikade moraju biti uklonjene i da je to uslov SPO kako bismo podržali deklaraciju o KIM. Možda baš tu i leži suština tvrdnje Milivoja Mihajlovića, direktora Kancelarije za saradnju s medijima, da vlada nema problem sa usvajanjem deklaracije, već da je problem u skupštinskoj većini“, ukazuje Čikiriz.

Na pitanje zašto SPO ne zameni Srđana Srećkovića ako su već nezadovoljni njegovim ponašanjem, Čikiriz odgovara da je pre nekoliko meseci „šest sati trajala sednica Predsedništva o Srećkoviću i svi članovi tražili su njegovu smenu, ali je Drašković smatrao da mu treba dati još jednu šansu“. Napominje da je ubeđen da je predsednik SPO shvatio svoju grešku po pitanju Srećkovića.

Srđan Srećković juče nije negirao, ali ni potvrdio tvrdnje svojih stranačkih kolega da iza navodne pobune u partiji stoji zapravo on. U pisanoj izjavi za Danas naveo je da o unutarstranačkim pitanjima govori na organima SPO, a ne za medije.

„Ja sam dugogodišnji najbliži saradnik Vuka Draškovića i zato je moja odgovornost za budućnost stranke velika i ja sam toga svestan. U SPO sam 19 godina i zajedno sa strankom, koja je dva puta ostajala van parlamenta, prošao sam mnoge teške političke trenutke. Kada su drugi odlazili, a otišli su ili se umorili mnogi ili gotovo svi, ja sam ostajao i borio se za program SPO i modernizaciju Srbije. Tako će biti i ubuduće, a o unutarstranačkim pitanjima govorim isključivo na sednicama organa stranke. Svaka priča u medijima nije ništa drugo nego rušenje stranke koju sam gradio duže od polovine života i ja u tome neću učestvovati. Da bi u budućnosti bio važan politički faktor, SPO mora da se jasno profiliše kao moderna, prozapadna, državotvorno odgovorna desnica koja će u strateškom partnerstvu sa DS, koji predvodi modernu levicu, dati važan doprinos napretku zemlje“, navodi se u pisanoj izjavi Srđana Srećkovića za Danas.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković juče nije želeo da komentariše navodne sukobe u stranci čiji je osnivač.

Šest stranaka preko cenzusa

Beograd – Najveći rejting na srpskoj političkoj sceni imaju naprednjaci i demokrate, a treći su socijalisti, rezultat je istraživanja Nove srpske političke misli. Kako je saopšteno iz NSPM, SNS ima podršku 28,4 odsto, dok DS podržava 27 odsto ispitanika. Na ulazak u parlament mogu da računaju još samo SPS (8,4 odsto), SRS (7,1), DSS (7,1) i LDP (6,6 odsto). Za cenzus bi mogli da se bore Ujedinjeni regioni Srbije (sada imaju 3,2 odsto), dok je to manje verovatno za Jedinstvenu Srbiju (2,6), Socijaldemokratsku partiju Srbije (2,3) i LSV (2,2 odsto podrške građana). R. D.

Konvencija URS

Beograd – Ujedinjeni regioni Srbije će u nedelju na skupu u Beogradskoj areni predstaviti tri ključne tačke svog programa – decentralizacija, ekonomski program i program za poljoprivredu. Kako je najavljeno, na Programskoj konvenciji URS kao specijalan gost govoriće bivši premijer SRJ Milan Panić. Građanima će se obratiti i lider URS Mlađan Dinkić, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, član Saveta regiona EU Franc Šausberger, član beogradskog veća Miroslav Čučković, predsednica Narodne partije Maja Gojković, režiser Goran Paskaljević i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. R. D.

LDP: Nema dileme

Beograd – Politički savet Liberalno-demokratske partije saopštio je da je dilema Kosovo ili Evropa nepostojeći izbor, zbog čega je važno da se oko ideje „Preokreta“ okupe političari i lideri, koji ne pristaju na poigravanje novim deklaracijama o Kosovu koje počivaju na starim zabludama. Reakcija građana potvrdila je da postoji mnogo pozitivne energije, da su ljudi spremni da brane ideju moderne, evropski uređenje Srbije i da ih u tome ne može sprečiti ni rečnik devedesetih kojim se obračunava sa idejom Preokreta, saopštio je Politički savet LDP. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari