Vesti

0

Nastaviti dijalog zarad kandidature

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Nastaviti dijalog zarad kandidature

Fransoa-Gzavije Denio upozorio je da bi se moglo desiti da Srbija ne dobije status kandidata u decembru ukoliko dijalog Beograda i Prištine ne bude nastavljen već naredne nedelje.

Denio je ponovio da Francuska podržava kandidaturu Srbije, ali i podsetio da se očekuju konkretni rezultati u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovom mišljenju, nastavak dijaloga i postizanje konkretnih rezultata u skladu su i sa željama srpskih vlasti. "Imam osećaj da je kandidatura na domak ruke, ali lopta je u srpskom dvorištu".

Dijalog, prema njegovim rečima, treba da omogući pronalaženje konkretnih rešenja za konkretne probleme, uključujući dogovor o slobodnom kretanju ljudi i robe, što se "ne može postići barikadama".

Volfram Mas je u izjavi za Tanjug istakao da vlada u Berlinu još nije donela odluku vezanu za odobravanje statusa kandidata za Srbiju

 "Što se tiče naših očekivanja koje svakako imamo, a koje je izložila kancelarka Angela Merkel tokom posete Beogradu u avgustu, tačno je da postoji razlika između mišljenja Evropske komisije i pozicije Nemačke", kazao je Mas.

Nemačka kancelarka je prilikom posete Beogradu poručila da Srbija na svom putu ka EU mora da sprovodi reforme i ispunjava kriterijume iz Kopenhagena u okviru kojih je i saradnja sa susedima. Ona je istakla i da je neophodno da se nastavi dijalog Prištine i Beograda i da on mora da donese pomake, a da se do sada postignuti sporazumi moraju sprovoditi.

Evropska komisija je polovinom oktobra donela preporuku da se Srbiji da status kandidata za članstvo u EU. Odluku o tome doneće Evropski savet 9. decembra, ali za tu odluku moraju biti sve članice Unije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR