• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija već zahvaćena talasom krize

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize, a ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da se kriza pojavila u drugom obliku.

Guverner Šoškić je, na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu, istakao da je ekonomska aktivnost u Srbiji već ozbiljno pogođena dešavanjima u EU i da su "prognoze za rast veoma konzervativne".

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da bude dovoljno obazriva i da obezbedi sve mehanizme potrebne da se štetni efekti minimiziraju.

"Da ih možemo izbeći o tome nema ni govora", istakao je guverner.

Šoškić je ukazao da je država već dosta uradila jer je iskazala zavidni potencijal u podizanju svesti svih o potrebi fiskalne konsolidacije i zadržala budžetski deficit pod kontrolom.

On je naveo i da banke u Srbiji, i pored krize u evrozoni, ne ispoljavaju zabrinjavajuća ponašanja i da NBS, kao supervizor, ima uvid u sve transakcije i dnevno prati ponašanje banaka.

Sa njim se slaže i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

On je izjavio danas da ekonomska kriza nije prošla, nego se ona sad javlja u drugom pojavnom obliku i zato ''svi moramo biti spremni da odreagujemo na pravi način''.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o drugom talasu ekonomske krize, Ćirić je kazao da je ministarstvo već predložilo određene mere kao što su uredbe o podsticaju zapošljavanja, reprogramu obaveza, dok je zajedno sa Ministarstvom finansija doneta uredba koja ograničava rokove plaćanja za budžetske institucije.

''Sa druge strane, zajedno sa privatnim sektorom, Privrednom komorom Srbije i Savetom stranih investitora izaći ćemo sa predlogom zakona koji će ograničiti rokove plaćanja i koji će važiti za privatni i za državni sektor'', istakao je Ćirić u izjavi novinarima nakon dodele ''Oskara kvaliteta''.

Prema njegovom uverenju, Uredba o ograničavanju rokova plaćanja, a posebno Zakon, doprineće umanjenju nelikvidnosti koja je i pre mučila privredu, ali je sada pogotovu izražena u uslovima svetske ekonomske krize.

Ćirić je podsetio da je nekonkurentnost jedan od problema srpske privrede, osim visoke stope nezaposlenosti i nelikvidnosti.

Kada je reč o zapošljavanju, Ćirić je naveo da od 2008. postoji negativan trend, jer je broj zaposleni smanjen sa 1,9 na 1,7 miliona građana.

''Sa druge strane, uspeli smo da kroz određene programe mera vlade sačuvamo više od 50.000 radnih mesta. Privukli smo i strane investitore što je jedan od načina borbe protiv ekonomske križe'', istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, Srbija je proglašena za lidera u regionu u privlačenju stranih i direktnih inevsticija, ispred zemalja EU, kao što su Rumunija i Bugarska.
'
'Tu ima ohrabrujućih pokazatelja. Situacija je dosta je teška, i u regionu i zemljama EU koje su naši najveći trgovinski partneri i izvozna tržišta, kao i u zemljama iz kojih dolazi najveći deo investicija, zato moramo biti spremni da odreagujemo na pravi način i mislim da ćemo svi zajedno, kao vlada u tom uspeti'', zaključio je Ćirić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image