Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Šoškić: Srbija već zahvaćena drugim talasom krize

Šoškić: Srbija već zahvaćena drugim talasom krize

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoskić izjavio je danas da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize i da, uz dobro pripremljene mehanizme, može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje.

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da bude dovoljno obazriva i da obezbedi sve mehanizme potrebne da se štetni efekti minimiziraju.

"Da ih možemo izbeći o tome nema ni govora", istakao je guverner.

Šoškić je ukazao da je država već dosta uradila jer je iskazala zavidni potencijal u podizanju svesti svih o potrebi fiskalne konsolidacije i zadržala budžetski deficit pod kontrolom.

On je naveo i da banke u Srbiji, i pored krize u evrozoni, ne ispoljavaju zabrinjavajuća ponašanja i da NBS, kao supervizor, ima uvid u sve transakcije i dnevno prati ponašanje banaka.

"Neke radnje treba budnije motriti, ali nema razloga za bilo kakvu nesigurnost", rekao je guverner.

Prema njegovim rečima, i Nedelja štednje je pokazala da su građani uočili adekvatan nivo sigurnosti banaka i depoziti su povećani.

Šoškić je napomenuo i da Srbija ima stabilniju situaciju na deviznom tržištu od drugih zemalja, kao što su recimo Mađarska ili Rumunija, a riziko premija je ispod ili na nivou zemalja sa mnogo boljim kreditnim rejtingom.

Ističući da se ne može isključiti krizna situacija u kojoj bi nivo premije porastao, on je dodao da Srbija pokazuje veći nivo otpornosti u odnosu na neke druge uređenije zemlje.