• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berluskoni potvrdio: Povućiću se!

Italijanski premijer Silvio Berluskoni potvrdio je da će podneti ostavku nakon što u parlamentu bude usvojen novi budžetski zakon. Berluskoni je izgurao usvajanje državnog računa za 2010. jer opozicija nije glasala, ali je izgubio apsolutnu većinu.

"Posle usvajanja ovog finansijskog zakona koji ima amandmane za sve što je Evropa tražila od nas, povućiću se da bi šef države mogao da započne konsultacije", rekao je Berluskoni televiziji Kanal 5, čiji je vlasnik.

Njegova izjava samo potvrđuje ranije večerašnje saopštenje italijanskog predsednika Đorđa Napolitana da je Berluskoni u razgovoru sa njim obećao da će podneti ostavku, prenosi Rojters.

Italijanski parlament usvojio je danas zakon o budžetu koji je predložila vlada, ali glasanje je pokazalo da premijer Berluskoni više ne može da računa na apsolutnu većinu u Predstavničkom domu.

Za budžet je glasalo 308 poslanika (umesto 316 poslanika, što bi bila apsolutna većina), 321 je bio uzdržan i niko nije bio protiv.

Opozicija je odmah posle glasanja tražila da Berluskoni podnese ostavku kako bi umirio finansijska trzišta.

Budžet za 2010. usvojen je s 308 glasova, dok je za apsolutnu većinu potrebno 316 glasova poslanika, prenele su italijanske agencije. Uzdržan je bio 321 poslanik.

"Vlada nema većinu u ovoj skupštini", rekao je odmah po glasanju šef glavne opozicione partije, Demokratske stranke, Pjerluiđi Bersani.



Neposredno pred glasanje u parlamentu, Umberto Bosi, lider Lige za sever koja je koalicioni partner Berluskonijevog PDL-a, rekao je novinarima da je premijera pozvao da podnese ostavku.

Bosi je zatražio da na Berluskonijevo mesto bude postavljen Anđelino Alfano, bivši ministar pravde i istaknuti član PDL-a.

Italijanski mediji preneli su i da je Berluskoni navodno rekao svojim saradnicima da će odluku o povlačenju ili ostajanju na mestu premijera doneti posle današnjeg glasanja o budžetu.

"Rođen sam na biralištima, na svetlu dana, i ako moram da umrem to ću učiniti u parlamentu", poručio je Silvio Berluskoni pred glasanje u parlamentu, kao odgovor na kalkulacije da mu neminovno sledi smena.

Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti otkazao je svoje učešće na današnjem ministarskom sastanku EU u Briselu, kako bi se vratio u Rim za glasanje u parlamentu.

Glasanje o budžetu bio je važan test za Berluskonija, uoči glasanja predviđenog u narednih nekoliko dana o ekonomskim merama protiv krize čije je sprovođenje premijer obećao Evropskoj uniji prošlog meseca.

Berluskonijeva vlada je pod velikim pritiskom da brzo sprovede reforme, kako bi sprečila eskalaciju italijanske dužničke krize. Međutim, s reformama se kasni zbog slabe koalicije.

Premijer je kasno sinoć održao konsultacije s najbližim saradnicima, a italijanski mediji su ranije danas preneli da, uprkos pozivima koalicionih partnera i svojih savetnika, Berluskoni odbija da se povuče.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image