Najnovije vesti
Vesti Politika
Tadić: Srbija radila na alternativnim ekonomskim pravcima

Tadić: Srbija radila na alternativnim ekonomskim pravcima

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas nadu da će Evropska unija naći rešenje i sprečiti eventualno prelivanje krize iz evrozone na druge zemlje, uključujući Srbiju, ali je naglasio da je naša zemlja u međuvremenu nastojala da obezbedi i alternativne pravce ekonomske saradnje.

On je, odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Šapcu, izrazio nadu da će Brisel pronaći rešenje za krizu u Grčkoj, Italiji i Španiji, jer se ona može "preliti" na druge zemlje izvan evrozone, uključujući Srbiju.

"Mi imamo bojazan da bi kriza evrozone mogla da pogodi Sbiju. Idemo prema EU, ali to ne znači da ona nije ranjiva. Sve ekonomije su danas ranjive. Verujemo da EU mora da nadje rešenje, jer bi slom politike EU imao refleksije na ekonomske sisteme svake pojedinačne zemlje", upozorio je Tadić.

Komentarišući krizu u Grčkoj, on je rekao da, kada je reč o Srbiji, najveća opasnost postoji po pitanju grčkih banaka.

"Verujem da će grčke banke uz pomoć aranžmana iz EU u narednom periodu postići stabilnost i uspešno savladati krizu".

U slučaju Italije, Tadić je podsetio da Srbija i Italija imaju izbalansiran uzvoz i izvoz i da je Srbija u prethodnom periodu podigla izvoz u tu zemlju.

"Mogli bismo, ukoliko kriza pogodi Italiju i mi da budemo veoma pogodjeni. Italijanski dug je veoma veliki, ali sve to ne znači da italijanski investitori ne treba da dolaze u Srbiju", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, svaka država mora da se orjantiše pre svega na izvoz, iako je u vremenima krize izvoz prvi na udaru. Tadić je posebno istakao značaj diversifikacije izvoza, odnosno neophodnost da se izvozi u što više država. Kako je rekao, Srbija treba sada da akumulira iskustva iz krize za bududća vremena.

On je skrenuo pažnju da u predstojećem periodu niko ne sme da obećava blagodeti ili neki izuzetno veliki privredni rast, ali da mora da se radi na očuvanju razvojnih potencijala.