Vesti

0

Rešenje za prelaze posle skupštinske rasprave

Autor: ZM

Izvor: Beta/Novi magazin

Rešenje za prelaze posle skupštinske rasprave

Stefanović nije želeo da komentariše moguća rešenja, uključujući i koncept integrisanog upravljanja granicom koji je danas predstavio prištinski Zeri.

 "Postoji nekoliko opcija za rešavanje problema na prelazima Brnjak i Jarinje. Svaku smo opciju detaljno proučili, usaglasili i preneli liderima Srba sa severa. Oni znaju sve opcije, one nisu  nepoznanica, osim za one koji neće da se sastanu sa nama poput predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića", kazao je on.

 Stefanović je rekao da je sada važno da Skuština Srbije donese svoj sud o predlozima, da predstavnici građana kažu u kome pravcu teba da ide dogovor. 

"Nakon toga, siguran sam, da ćemo ne samo otići u Brisel i nastaviti dijalog, već ćemo moći da informišemo Srbe o mogućim rešenjima i nakon toga objavimo šta je prihvatljivo rešenje za Srbiju", kazao je Stefanović agenciji Beta. 

To rešenje će, dodao je, obezbediti naše suštinske nacionalne i državne interese, a pre svega građana na severu Kosova.

Stefanović je rekao da je beogradski pregovarački tim u stalnoj komunikaciji sa posrednikom u dijalogu Robertom Kuperom i zvaničnikom Stejt Departmenta Filipom Rikerom i da je upravo završio  jedan od tih razgovora.

"Upravo sam završio video konferenciju sa Kuperom i mogu da kažem da se stvari stvarno odvijaju u pozitivnom pravcu", kazao je Stefanović i dodao da zna da je više puta najavljivao da će rešenje za  prelaze biti brzo.

 "Rešenja za Kosovo i Metohiju sa pozicija očekivanja naših građana i svega što smo, kao narod i država prošli u poslednjih 20 godina ne mogu biti idealni od 1999. godine. Ona su samo u okvirima  mogućeg i onoga što nam okolnosti u svetu i odnos snaga u svetu dozvoljava", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, vlada će vrlo brzo dostaviti Skupštini akt - dokument o situaciji na Kosovu i  Metohiji sa smernicama i aktivnostima za stabilizaciju prilika na Kosovu koji je zatražio Odbor za Kosovo.

"Dostavljanje akta je u procesu, važno je usaglasiti stavove svih političkih aktera i očekujem da će to biti veoma brzo", kazao je Stefanović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR