Vesti

0

Filozofski fakultet nema sa kim da pregovara

Autor: AS

Izvor: Beta/Novi magazin

Filozofski fakultet nema sa kim da pregovara

Nastava na Filozofskom fakultetu blokirana je od 20. oktobra.

"Ne može da se pregovara sa neformalnom organizacijom kao što je Plenum, koja nema stalno članstvo i predstavnike i u čijem radu može da učestvuje svako, i studenti i oni koji nisu studenti", rekla je Vesna Dimitrijević posle vanredne sednice Saveta fakulteta.

Vesna Dimitrijević je navela da je na sednici Saveta izražena sumnja u to da se zahtevi studenata postavljaju da bi bili rešeni, jer se, kako je objasnila, stalno postavljaju novi i navela da je pred sednicu dostavljeno 28 zahteva, a neki, prema njenim rečima, nisu u nadležnosti fakulteta.

"Opšte je osećanje da zahtevi nisu razlog blokade fakulteta", ocenila je dekan Filozofskog fakulteta.

Vesna Dimitrijević je rekla da su na današnjoj vanrednoj sednici Saveta razmatrani načini održavanja nastave na fakultetu, između ostalog i izmeštanje u druge institucije, ali da na pojedinim katedrama postoje veliki problemi zbog broja studenata i vezanosti za određene kabinete i laboratorije.

Ona je kazala da je ocenjeno da je izmeštanje nastave "neprimereno" i da će se fakultet truditi da se nastava u što većem stepenu realizuje.

Vesna Dimitrijević je kazala i da će se fakultet, ako blokada ne bude obustavljena, obratiti osnivaču, odnosno državi za pomoć i da se, ako ne bude nađeno odgovarajuće rešenje za održavanje nastave, razmatra prekid rada fakulteta.

Ona je takođe kazala da je Filozofski fakultet od početka blokade u medijima pogrešno prikazivan i da je bilo izvrtanja činjenica.

Predstavnica Plenuma koja je želela da ostane anonimna je u izjavi agenciji Beta ocenila da stav fakulteta da se sa tom organizacijom ne pregovara nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, koji  dozvoljava neformalno studentsko organizovanje, kao i da je takav stav "bahat".

Ona je rekla da je jedan od zahteva studenata da Plenum bude priznat kao legitimna studentska  organizacija i dodala da uprava priznaje samo organizacije registrovane u Agenciji za privredne registre, ocenivši da takav stav podgreva sumnju da fakultet "ne želi da pregovara sa svima".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR