Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kritikovao je odbijanje predsednika Srbije Borisa Tadića da potpiše proglas ove stranke „Preokret“ koji podrazumeva promenu kosovske politike i nastavak evropskih integracija.

„Tadić ozbiljno greši ako razuman predlog „Preokreta“ proglašava ekstremizmom i sumnja u naš patriotizam“, navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

LDP je u subotu predstavio „Preokret“, koji su podržali SPO, SDU, više nevladinih organizacija i uglednih pojedinaca, među kojima Latinka Perović, Mirko Tepavac, Bora Todorović, Jelisaveta Sablić, Svetislav Basara, Filip David, Goran Marković, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Predrag Koraksić Koraks… Na predstavljanju dokumenta u beogradskom Domu omladine Jovanović je pozvao predsednika Tadića da potpiše „Preokret“, ali je on iste večeri sa obraćanja studentima FPN na Kopaoniku poručio da to neće učiniti, „jer ne odustaje od nacionalnih interesa“. Tadić je ocenio da je neobično što ga te stranke uopšte pozivaju da odustane od legitimnih državnih i nacionalnih interesa. Predsednik Srbije je objasnio da bi primenom plana Martija Ahtisarija, što predlažu potpisnici „Preokreta“, Srbi za tri decenije nestali sa Kosova.

U izjavi lidera LDP-a navodi se da Srbija nema vremena „za gubljenje“, a da se potpisnici deklaracije suprotstavljaju „političkoj hipnozi“. „Zato ujedinjujemo sve koji su za Srbiju u Evropi i odbijamo da se povlačimo pred antievropskim uzurpatorima naše budućnosti“, naglasio je Jovanović, ukazujući da „ništa od Srba i Srbije na Kosovu neće ostati“ ako Srbija 9. decembra ne dobije status kandidata za članstvo u EU. Lider LDP ocenjuje da „oduzimati evropsku budućnost Srbije znači gurati je u samoizolaciju“ i da se teška socijalna situaciju u zemlji ne može ublažiti „zabludama o Kosovu“. „To nije slika naših sposobnosti, nego cena pogrešne politike u zemlji čiji je Tadić predsednik. Ta cena će dodatno rasti i slomiti Srbiju ako tu politiku ne preokrenemo“, upozorio je Jovanović.

Menjati „gubitničku“ politiku

Predsednik SPO Vuk Drašković je juče na tribini u Nišu „Srbija na raskršću“ rekao da ne sme biti dileme kada je u pitanju promena državne politike prema Kosovu i da trenutna „gubitnička“ politika prema Kosovu mora da se menja. „Svako ima pravo da nešto potpiše ili ne, ali kada je u pitanju pitanje svih pitanja – promena pogrešne gubitnicke državne kosovske politike onda tu ne sme biti dileme. Ta politika se mora menjati“, rekao je Drašković komentarišući Tadićevo odbijanje da potpiše „Preokret“. Predsednik LSV Nenad Čanak je rekao da može da razume Tadića jer „kada je neko na najvažnijoj funkciji u državi mora da vodi računa, i ima stvari koje ne može da kaže“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari