Zahvaljujući bogatstvu izvora geotermalnih voda na Zlatiboru, kolovoz na krivini puta iz pravca Zlatibora do Čajetine više neće praviti probleme vozačima tokom zime. To je prva saobraćajnica u Srbiji, koja će za zagrevanje koristiti geotermalnu vodu.


Topla voda otapaće sneg i led na kolovozu, što je omogućeno nedavnim postavljanjem cevi u dužini od oko dva kilometra, kojima se doprema geotermalna voda sa izvorišta u zlatiborskom naselju Sloboda.

Voda temperature deset Celzijusovih stepeni, potiče sa dubine 100 metara, a kapacitet te bušotine je 100.000 litara dnevno. Temperatura je dovoljna za zagrevanje kolovoza i, kako ističe Đuro Milanković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, neće biti potrebno njeno dodatno zagrevanje.

Istraživanje izvorišta geotermalnih i lekovitih voda na Zlatiboru, u okviru projekta korišćenja obnovljivih i prirodnih izvora energije, počelo je 2009. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva nauke, a stručnjaci su konstatovali da to područje raspolaže ogromnim količinama i termalnih i lekovitih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari