Pošto preduzeća iz Srbije nemaju značajnu ulogu u svetskom izvozu, naša zemlja nije rangirana u istraživanju Indeks davalaca mita o takozvanom „aktivnom podmićivanju“, koje je objavio Transparensi internešenel.



eđutim, podaci iz ovog istraživanja mogu biti zanimljivi jer se na listi nalaze države iz kojih i u Srbiju dolaze strani ulagači radi poslovanja na našem tržištu, bilo da to čine neposredno ili uz podršku matičnih država. Među njima se nalaze, između ostalog, i firme iz Belgije, Kanade, Kine, Nemačke, Indije, Italije, Japana, Holandije, Rusije, Singapura, Južne Koreje, Španije, Švajcarske, Turske, Velike Britanije, SAD…


Naime, Indeks davalaca mita ukazuje na to da li će firme koje potiču iz neke od vodećih zemalja izvoznica podmićivati zarad dobijanja poslova u inostranstvu. Najlošije su ocenjene Rusija, Kina, Meksiko i Indonezija, a najbolje Holandija i Švajcarska, zatim Belgija, Nemačka i Japan.

Kako je navedeno u istraživanju, najveća korupcija je u oblastima javnih radova i izgradnje, komunalnih delatnosti, zemljišta, nekretnina, pravnih i poslovnih usluga, kao i nafte i gasa, rudarstva i sistemima za proizvodnji i prenos energije i farmaceutske industrije i zdravstvene zaštite.

Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za Danas da je logično što se Srbija, kao zemlja sa slabom privredom i izvozom, nije našla među zemljama u kojima je sprovedeno istraživanje.

– Međutim, postoji sumnja da se onima koji dolaze u Srbiju da posluju postavljaju različiti uslovi, pa i traži mito, ali to nije dokazano i o tome bi relevantne institucije tek trebale da se pozabave, jer takve situacije mogu negativno da utiču na poslovanje i dolazak investitora, naglašava Čupić. Kao primer zemlje koja se suočila problemom korupcije investitora, naš sagovornik navodi Švedsku, gde je u Geteborgu jedna strana kompanija podmitila lokalnu samoupravu kako bi poslovala u tom regionu.

Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka, kaže za naš list da postoji velika nesrazmera u svetskoj ekonomiji, a kao primer navodi SAD, gde je na snazi zakon da strane, ali i domaće firme, koje žele da posluju u određenom regionu ne smeju na podmićuju zvaničnike kako bi im se omogućio brži i bolji proboj na tržište.

– To je u velikoj meri uticalo na to da se mnoge firme odluče za druga tržišta gde postoje uslovi za podmićivanje, a američke firme samim tim gube svoju poziciju, ukazuje Radomirović.

Kako bi se smanjila korupcija koja je prisutna u našoj zemlji, a obrnuta je onoj koja je ocenjivana u ovom istraživanju, Radomirović ističe da bi vlada naše zemlje morala da bude transparentnija kada je reč o ugovorima sa stranim investitorima, kao i da bi državni organi trebalo da zaštite osobe koje prijavljuju korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari