Vesti

0

Nemaju problema sa azilantima

Autor: IJ

Izvor: Beta/Novi Magazin

Nemaju problema sa azilantima

Izvor: Večernje novosti

Grupa građana Banje Koviljače organizovala je danas protest tražeći odlazak azilanata iz tog mesta kojih, prema procenama policije, ima oko 2.500.

Sjekloća je rekao da Crveni krst i lokalna mesna zajednica organizuju druženje meštana sa azilantima, pa su igranke ili fudbalske utakmice uobičajena stvar.

Kroz taj centar, otvoren 1. juna odlukom Vlade Srbije, do sada je prošlo više od 300 azilanata, a trenutno ih je 137 iz Somalije, Avganistana, Eritreje, Pakistana, Irana, Iraka, Libije, Šri Lanke i Palestine.

Dobili su i topliju odeću s obzirom na to da su u Bogovađu stigli u letnjoj garderobi. Azilantima imaju obezbeđenu pravnu pomoć, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, a u obdaništu trenutno boravi 20 njihove dece.

Centar u Bogovađi je privremen, otvorenog je tipa, pa azilanti mogu da odsustvuju do tri dana uz dozvolu upravnika. Tu pogodnost oni najčešće koriste da bi se videli sa zemljacima u Beogradu i Banji Koviljači ili da bi otišli do Subotice po novac, koji im tamo stiže iz domovine.

Boravak u Srbiji, u koju najčešće stižu iz Turske, preko Grčke i Makedonije, bez dokumenata, koriste kao "prolaznu stanicu" na putu ka Austriji, Nemačkoj, Francuskoj Italiji, zemljama Beneluksa ili Skandinavije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR